Порекло презимена, насеље Драгаш (Гора)

3. март 2019.

коментара: 0

Порекло становништва насеља Драгаш, општина Гора – Призренски округ. Према књизи „Гора и Опоље“ Милисава Лутовца, издање 1955. године. Приредио сарадника Порекла Милодан

 

Положај насеља.

 

Драгаш је средиште Горе и Опоља. Простире се по флувиоглацијалној тераси између Радешке и Грљеве Реке (Лештанске Реке). Састоји се из два дела: села и варошице, који су једно уз друго. Село Драгаш старији људи зову и Кракошта, али је у турској администарцији било познато само као Драгаш. Вероватно да му ово име долази од Драгаша, родоначелника рода Драгашеваца,  староседелаца овог села. Тако су називали једну махалу чије је име касније преовладало.

Воде.

Положај насеља је врло повољан, јер се одавде лако користи вода из оба потока.  Воде које се користи за пиће су: Чопор (чесма), Чесмица и Буђевац. Осим тога има извора по целом атару (Метилец, Млађе, Присоје и Чукар).

Земље и шуме.

Крајеви око села носе ове називе: Дубшта (њиве), Присоје, Горње Ограђе, Ливадице, Kaћоскo Тулбе, Мегданиште (ливаде), Драгашко Поље (ливаде и њиве) и Чукар. Утрине: Рудине, Осоје, Доња и Горња Млака, Маглиште, Присоје, Гарчица и Буђевац (шума и утрине).

Старине у насељу.

Пошто је Драгаш старо насеље, у његовој општини има трагова из раније прошлост. Недалеко од шта на месту Чукара виде се остаци старе православне цркве и гробља око ње. Црквина, димензија 12 х 6 метара, зарасла је у трњу. Порушена је када су преци данашњег становништва прешли у ислам пре 250 година. У мотилиштима испод Гарчице виде се остаци кућа неког ранијег насеља.

Порекло становништва и остали подаци о насељу.

Село Драгаш има 54 куће и дели се на 4 махале, у којима живе четири рода:

-Драгашевци, 10 к;

-Аметовци, 21 к;

-Шеховци, 10 к, и:

-Дутевци, 11 к. Сви су староседеоци, осим Дутеваца, чији је предак Дуте дошао као чобанин из Крушева (Македонија) пре пет појасева, ту се оженио од Шековаца и прешао на ислам.

Осим ових, у Драгашу су живели:

-Стојковици, који су некуда исељени.

Други део овога насеља, варошица Драгаш, новијег је постанка. Тек од 1934. године, када је седиште Горског среза премештено из Враништа у Драгаш, почиње оснивање овог варошког насеља. Оно се све до после Другог светског рата састојало из две–три зграде намењене срезу и жандармерији и неколико дућанских радњи. После другог светског рата Драгаш се нагло развио. Он сада има око 50 врло лепих зграда поређаних дуж једне праве улице. У њима су смештена надлештва среза, амбуланта, осмотшпџња школа, Народна банка, гостионице, магацини, дућанске радње и службенички станови.

Драгаш сваког дана све више добија облик градског насеља. Он посебно оживи суботом, која је пазарни дан. Тада на трг дођу људи из свих горанскик и опољских села.

ИЗВОР: Према књизи „Гора и Опоље“ Милисава Лутовца, издање 1955. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.