Poreklo prezimena, selo Čar (Bujanovac)

2. mart 2019.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Čar, opština Bujanovac  – Pčinjski okrug. Prema knjizi dr Atanasija Uroševića „Novobrdska Kriva Reka“, izdanje Beograd 1950. godine. Priredio saradnik Porekla  Milodan.

Položaj sela.

Selo je na zapadnoj padini istoimenog brda i na desnoj strani doline Čarske Reke.

Vode.

Vodu za piće dobija iz izvora.

Zemlje i šume.

Topografski su nazivi za njive: Dula, Tršon (Ovas), Trska, Utar; za šumu: Samardžik, Manastir, Breg, Lepo drvo, Golemo Čuk, Kamen.

Tip sela.

Selo je razbijenog tipa. Deli se u četiri mahale, čiji su nazivi po rodovima koji u njima žive. Udaljenja između mahala su četvrt do pola časa hoda. Kuće u mahalama nisu grupisane, već su rasturene u grupice od po 2 do 6 kuća.

Starine u selu.

Arbanasi kažu da je na mestu Manastir pri doseljavanju njihovih predaka bio neki srpski manastir, ali da je još tada bio pust.

Poreklo stanovništva.

Kažu da selo nije tada zatečeno. Po srpskim topografskim nazivima koje upotrebljavaju za delove seoskog atara izgleda da to nije tačno i da to namerno prikrivaju. Po doseljenju svih arbanašknh rodova selo je raslo priraštajem.

Rodovi:

-Ramović (9 k.);

-Redžepović (7 k.) i:

-Ibraimović (4 k.), svi su od fisa Tsača. Doseljeni su pre 140 godina iz Ljume.

-Sadiković (9 k.), od fisa Kastrata; doseljeni iz Malesije posle prvih.

Godine 1920. se jedna arbanaška kuća iselila u Negovce (preševsko), odakle je 1929. godine iseljena u Albaniju.

IZVOR: Prema knjizi dr Atanasija Uroševića „Novobrdska Kriva Reka“, izdanje Beograd 1950. godine. Priredio saradnik Porekla  Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.