Poreklo prezimena, selo Rogačica (Kosovska Kamenica)

23. februar 2019.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Rogačica, opština Kosovska Kamenica – Kosovskopomoravski okrug. Prema knjizi dr Atanasija Uroševića „Novobrdska Kriva Reka“, izdanje Beograd 1950. godine. Priredio saradnik Porekla  Milodan.

Položaj sela.

Jedan deo sela je u dolini Rogačičkog Potoka, a drugi je na ušću ovog potoka u Ogošku Reku. Selo je samo na levoj obali Ogoške Reke.

Vode.

Vodu za piće dobija iz bunara.

Zemlje i šume.

Topografski su nazivi za njive: Kanik, Grika, Zaliia, Brežat (Bregovi); za šume: Proni Mal (Veliki Potok) i Proni Mujes (Mujin Potok).

Tip sela.

Bez muhadžirsknh i novih srpskih naseljeničkih kuća selo se deli u dva veća dela: U Maal Epp (Gornju Mahalu) na potoku i Maal Poštr (Donju Mahalu) na ušću potoka u Krivu Reku. Kuće u mahalama su grupisane. Udaljenje između ove dve mahale je oko 200 metara. Muhadžirske kuće su na zapadu od sela za 1 km, a srpske iaseljeničke kuće na istoku od sela za pola km. I kod njih su kuće grupisane.

Poreklo stanovništva.

Arbanasi su pri doseljavanju zatekli Srbe u selu koji su se docnije počeli raseljavati. Srba je u ovom selu bilo do pre 110 godina. Tad su odavde iseljeni Petkovići iz Donje Šipašnice. Broj arbanaških kuća u selu je rastao priraštajem, a 1878. godine se u selu nastanilo malo muhadžira; 1925. godine su naseljeni i Srbi kolonisti.

Rodovi:

-Geca (13 k.);

-Rulan (26 k.);

-Sinanović (16 k.) i:

-Kalaba (17 k.), su od fisa Krue Zi. Predak Musli Geca, od koga je postao rod Geca, sa još trojicom braće, od kojih su postali ostali rodovi, doselio se iz Severne Albanije pre 170 godina. Kažu da je selo bilo čifluk i da su ga kupili za 500 groša od nekog bega. Doseljeni su kao katolici, pa su uskoro prešli u islam. Geca je kao muslimaiii dobio ime Musli, ali su mu i dalje pored novog imena dodavali i ranije ime Geca (Musli–Geca). Svakako da im je prelaz u islam bio isprva prividan, jer su neke kuće roda Rulana pre 140 godina, kad su se preseljavale u Novo Selo, još bile su u katoličanstvu (vidi rod Rulan u Novom Selu).

-Oruglic (5 k.), su od fisa Tsača; doseljeni 1878. godine kao muhadžiri iz Oruglice (Jablanica).

-Cistelin (2 k.), su od fisa Beriša; muhadžnri iz Čestelina (vranjskog).

Srpski kolonistički rodovi, doseljeni 1925 godine:

-Krstići (3 k., sv. Nikola), iz Jelašnice (Masurica). Deda im je iz Barelića (Preševska Pčinja).

-Jovanovići (2 k., sv. Nikola) iz Jelašnice (Masurica); daljom starinom kao Krstići.

-Petkovići (1 k., sv. Nikola), iz Stajkonca (Masurica).

-Stojkovići (2 k., Vavedenje), iz Stajkovca (Masurica).

-Stojilkovići (2 k., sv. Jovan), iz Stajkonca (Masurica).

-Stanojkovići (1 k., Petkovdan), iz Jelašnice (Masurica).

U selu ima 9 kuća Cigana-Roma muslimana koji rade kao napolnčari. Doseljeni su iz kumanovskog kraja pre 55 godina.

U Tursku su, 1928. godine, iseljene 4 arbanaške kuće.

IZVOR: Prema knjizi dr Atanasija Uroševića „Novobrdska Kriva Reka“, izdanje Beograd 1950. godine. Priredio saradnik Porekla  Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.