Poreklo prezimena, selo Ogošte (Kosovska Kamenica)

3. februar 2019.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Ogošte, opština Kosovska Kamenica – Kosovskopomoravski okrug. Prema knjizi dr Atanasija Uroševića „Novobrdska Kriva Reka“, izdanje Beograd 1950. godine. Priredio saradnik Porekla  Milodan.

Položaj sela.

Selo je na Ogoškoj Reci pri njenom izlasku u ravnicu.

Vode.

Vodu za piće dobija iz bunara.

Zemlje i šume.

Topografski su nazivi za njive: Zidol (iskvareno Zli dol), Redenica, Vujinovc, Bobovnnk; za šume: Loča, Igdil.

Tip sela.

Glavni deo sela je zbijenog tipa. Deli se na pet mahala sa nazivima po arbanaškim rodovima, koji u njima žive. Muhadžirska mahala je na mestu Bujinovc, a udaljena je za jedan čas hoda od glavnog dela sela. Kuće u njoj nisu grupisane.

Selo ima džamiju i osnovnu školu. Uz to je selo 1930. godine imalo: 6 bakalnica, jednu pekarsku, jednu krojačku i jednu tenećedžijsku radnju i zastupništvo Singerovih šivaćih i pletaćih mašina. Sve su ove ustanove i radnje bile u sredini sela, te su davale utisak varošice u začetku.

Istorijat.

Selo je staro. Godine1395. se pominje crkva Matere Božije ou Holgošti.Zna se da su u ovom selu pre doseljavanja Apbanasa živeli Srbi. Njihovo je naselje bilo na mestu Boboviik.

Starine o selu.

Crkva i groblje čiji se tragovi i sada poznaju bili su im pored Desivojske Reke.

Poreklo stanovništva.

Po doseljenju Arbanasa Srbi su se počeli raseljavati. Stariiu u Bobovniku znaju i Pantići iz Gogolovca, Dunđerci iz Ajnovca, Perišići iz Toponice i dr. I do pre 110 godina u selu je bilo Srba. Tad su se iz Bobovnika iselili Prngigići iz Bosna. I Arbanasi znaju da su im preci pri nastanjivanju na ovom mestu pre 200 godina zatekli selo. Arbanaško stanovništvo je raslo priraštajem i doseljavanjem. U selo su se Od pre 60 godina počeli doseljavati i muslimanski Cigani-Romi  iz Preševske Pčinje i Moravice.

Rodovi:

-Jašarovit (17 k.);

-Selmaredžović (22 k.) i:

-Agović (40 k.), svi od fisa Tsača. Doseljeni su kao „tri brata“ iz Severne Albanije. Prvo su se nastanili u Ranilugu (Izmornik), potom prešli u Dupnicu (vranjsku), a pre 200 godina prešli u Ogošte.

-Murtović (15 k.) i:

-Azirović (18 k.), od fisa Kastrata. Doseljeni su iz Malesije za jedan pojas docnije. Prvo su se nastanili u Lajčiću, Odakle su uskoro prešli u Ogošte.

Arbanaški muhadžirski rodovi, doseljeni 1878 godine:

-Bunovc (12 k.), od fisa Krasnića, doseljen iz Bogunovca (Jablanica).

-Kitka (14 k.), od fisa Krasnića, doseljeni iz Kitke na staroj srpsko-turskoj granici.

-Sijarina (2 k.), od fisa Hota, iz Sijarine (Jablanica).

-Marovc (1 k.), od fisa Beriša, iz Marovca (Jablanica).

U selu ima 56 kuća muslimanskih Cigana. Neki imaju svoje kuće, a većina stanuje pod kiriju u arbanaškim kućama. Žive kao sluge i napoličari. doseljeni su posle 1878. godine iz Masurine.

IZVOR: Prema knjizi dr Atanasija Uroševića „Novobrdska Kriva Reka“, izdanje Beograd 1950. godine. Priredio saradnik Porekla  Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.