Poreklo prezimena, selo Toponica (Kosovska Kamenica)

27. januar 2019.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Toponica, opština Kosovska Kamenica – Kosovskopomoravski okrug. Prema knjizi dr Atanasija Uroševića „Novobrdska Kriva Reka“, izdanje Beograd 1950. godine. Priredio saradnik Porekla  Milodan.

Položaj sela.

U oblasti Krive Reke ovo je poslednje selo na Krivoj Reci u njenom donjem toku.

Vode.

Vodu za piće dobija iz bunara.

Zemlje i šume.

Topografski su nazivi za njive: Konopljišta, Pirovina, Turnepe (Grljica), Gradevc, Fuša (Polje); za šumu: Bolušnnca, Varde, Proni Demes (Demin Potok).

Tip sela.

Izuzev nove naseljeničke kuće koje su severno od sela, na ranijoj utrnii, selo je zbijenog tipa. Deli se na četiri mahale: Maala Poštr (Donja Mahala), Šeinović, Ismailović i Zuba. Osim Donje Mahale nazivi ostalih mahala su po najuglednijim rodovima u njima.

Postanak sela.

Po predanju selo je staro. U njemu su Arbanasi pre 240 godina (8 pojaseva) zatekli Srbe kao čnfčije koji su se docnije raselili. Do pre 60 godina u selu je bilo Srba (Nojinci u Domorovcu u Izmorniku). Selo je potom raslo doseljavanjem i priraštajem.  Godine 1928. je na seoskoj utrini naseljeno 6 srpskih kuća.

Poreklo stanovništva.

Rodovi:

-Suljović (8 k.), od fisa Krue Zi, bratstva Murina. doseljeni su pre 240 godina iz Severne Albanije.

-Januzović (5 k.), od istog fisa i bratstva; doseljeni uskoro za prvim.

-Ljatifovit (17 k.);

-Šeinović (6 k.), i:

-Ismailović (11 k.), od istog fisa i bratstva; doseljeni za Suljovićima i Januzovićima po pozivu.

-Zuba (18 k.) od fisa Tsača; doseljeni iz Severne Albanije pre 200 godina.

-Eminović (6 k.) od fisa Šalje: preseljeni iz Končulja (Izmornik) pre 70 godina na imanje koje su dobili u miraz. Dalja starina u Severnoj Albaniji.

Rodovi kolonista:

-Perišići (2 k., Petkovdan). Starinom  su iz Boboviika (Ogošte); živeli su potom u mnogim krivorečkii selima kao čifči je. Oko 1890 god. su se iselili u Srbiju i živeli u Ravnoj Banji (Jablanica). U Toponicu su doseljeni 1928. godine.

-Stefanovići (1 k., sv. Arhanđeo); doseljeni 1928 g. iz Ramne Banje (Jablanica), gde su živeli oko 25 godina. dalja starina u Roždancu (vranjskom).

-Stojiljkovići (1 k., sv. Jovan); doseljeni 1928. godine iz Radevca (Jablanica),  gde su živeli 10 godina. dalja starina u Ramnoj Reci (Poljanica).

-Nedeljkovići (1 k., sv. Jovan); doseljeni 1928. godine iz Radevca (Jablanica).

-Savići (1 k., sv. Jovan); su doseljeni 1928. godine iz Sijarine (Jablanica).

U selu živi i 10 kuća Cigana-Roma muslimana. Od njih samo 4 kuće imaju svoje zgrade za stanovanje. Ostali stanuju po arbanaškim kućama pod kiriju. Zanimaju se zemljoradnjom, obrađujući njive Arbanasa ovog sela kao napoličari. Neki su doseljeni pre 40, neki pre 50, a neki pre 70 godina i to iz Izmornika i Preševske Moravice.

IZVOR: Prema knjizi dr Atanasija Uroševića „Novobrdska Kriva Reka“, izdanje Beograd 1950. godine. Priredio saradnik Porekla  Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.