Poreklo prezimena, selo Tirince (Kosovska Kamenica)

19. januar 2019.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Tirince, opština Kosovska Kamenica  – Kosovskopomoravski okrug. Prema knjizi dr Atanasija Uroševića „Novobrdska Kriva Reka“, izdanje Beograd 1950. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Selo je oko Velikog Vrha i oko izvorišta Tirinačkog Potoka.

Vode.

Vodu za piće dobija iz izvora.

Zemlje i šume.

Topografski su nazivi za njive: Tirinački Potok, Šavar, Lazište, Crveni do; za šumu: Velji Vr’, Ostra Čuka ili Ripni Deja. Ostali topografski nazivi: Crkvište, Groblje, Kućište.

Tip sela.

Selo je razbijenog tipa. deli se u tri mahale: Tirince (na Tirinačkom Potoku), Padinu (severoistočno od mahale Tirince) i Gvozje (južno od mahale Tirince, na zapadnoj strani Veljeg Vrha). Udaljenja između njih su 5—15 minuta hoda. Kuće u mahalama nisu grupisane.

Starine u selu.

Na mestu Groblje poznaje se neko staro groblje za koje se ne zna čije je bilo. Između Tirnnca i Bušinca je Kućište, na kome se nalaze tragovi ranijeg naselja. U seoskom hataru ima i dva crkvišta sa porušenim crkvama. Jednu od ovih porušenih crkava su skoro seljaci ovog sela sa seljacima iz sela Bušinca dogovorno posvetili caru Konstantinu i carici Jeleni i o zajedničkom trošku počeli održavati sabore na dan ovih svetitelja.

Postanak sela.

O ranijem naselju ili naseljima ne zna se ništa. Sadašnje selo je postalo pre 170 godina preseljavanjem iz Bušinca, te je i groblje ovog sela zajedno sa bušinačkim i na bušinačkom hataru. Selo je otada raslo priraštajem. Godine 1878. se u njemu nastanili i Arbanasi muhadžiri.

Poreklo stanovništva.

Rodovi:

-Kovačovi ili Kovčežaci (10 k., sv. Jovan). Starinom su iz Bušinca, odakle su preseljeni pre 170 rodina.

-Kerci (14 k., sv. Jovan); preseljeni iz Bušinca, od istoimenog roda, uskoro Za Kovčezanima. Dalja starina kao kod Keraca u Bušincu.

-Rujkovčani (2k.), arbanaški vuhadžirski rod od fisa Sopa: doseljen od Rujkovca (Jablanida) 1878. godine.

U Tursku je 1925 r. iseljena jedna arbanaška muhadžirska kuća.

IZVOR: Prema knjizi dr Atanasija Uroševića „Novobrdska Kriva Reka“, izdanje Beograd 1950. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.