Poreklo prezimena, selo Strezovce (Kosovska Kamenica)

14. januar 2019.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Strezovce, opština Kosovska Kamenica  – Kosovskopomoravski okrug. Prema knjizi dr Atanasija Uroševića „Novobrdska Kriva Reka“, izdanje Beograd 1950. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Selo je u dolini Krive Reke i većim je delom u ravnici po dnu doline.

Vode.

Vodu za piće dobija iz bunara.

Zemlje i šume.

Topografski su nazivi za njine: Jastrebac; za šumu Zapolje, Jezero, Maden.

Tip sela.

Selo je razbijenog tipa. Deli se u šest mahala: Jastrebac (6 k.), Baru (7 k.), Populance (6 k.), Jezero (6 k.), Zapolje (4 k.) i Dinoviće (7 k.). Mahala Populanci i Dinovići nose nazive po najznatnijim srpskim rodovima u njima. Ostale mahale se nazivaju po topografskim nazivima. Udaljenja između mahala su 1—2 km. Kuće u mahalama nisu sve grupisane.

Starine u selu.

U hataru sela ispod sadašnjeg seoskog groblja stoje razvaline crkve ovoga sela.

Postanak sela.

Selo je staro, ali u njemu sada nema nijednog starinačkog roda. I ovo je selo raseljeno pre 140 godina prilikom „Sadrazemova tarafa“. U njemu je tada pored drugih živeo i rod Šubarci iz Gnjilana. Pošto je „taraf“ prošao i prilike se uredile, selo je nanovo naseljeno novim doseljenicima. Od tada je raslo priraštajem i doseljavanjem. U selu je 1878. godine naseljeno nešto Arbanasa muhadžira.

Poreklo stanovništva.

Rodovi:

-Dinovići ili Šaprići (4 k., sv. Nikola). Doseljeni su pre 140 godina iz Šapranca (preševskog) da izbegnu krvnu osvetu, jer su, kažu, tamo ubili spahiju. Ovo drugo prezime im je ovde dato po mestu starine.

-Smiljanci (3 k., sv. Nikola); preseljeni 1915 g. iz Boljevca. Dalja starina kao kod Smiljanaca u Boljevcu.

-Mitrovci (1 k., sv. Nikola); su preseljeni iz Boljevca 1915. god. Dalja starina kao kod Mitrovaca u Boljevcu.

-Živkovci (1 k., sv. Nikola); su preseljeni iz Boljevca 1915. godine, od roda Nikolinca. Dalja starina kao kod Nikolinaca u Boljevcu.

-Miljkovci (1 k., sv. Jovan); preseljeni 1923 g. iz istoimenog roda u Bušincu.

-Populanci (5 k., sv. Arhanđeo); doseljeni iz Tulara ili Dukata (Jablanica) kad i Dinovići.

-Kerci (5 k., sv. Jovan), su preseljeni pre 60 godina na Tirinca, od istoimenog reda. Dalja starina kao kod roda Kerca u Tirincu.

-Zapolja (2 k., sv. Nikola);  su preseljeni pre 70 godina iz Mesovnća (Marevce) od Arbanasa. U Mesovnću su bili jedan rod sa Stankovićima iz Vaganeša. Prezime im je ovde dato po mestu na kom su se zaselila.

-Čukarci (2 k., sv. Jovan); su preseljeni iz Čukarice (Bušince) 1910 godine.

Arbanaški muhadžirski rodovi, doseljeni 1878. godine:

-Propaštica (1 k.), od fisa Krasnića, doseljeni iz Propaštice (Lab).

-Zlatovići (2 k.), od fisa Klimenta, iz Zlate (Toplica).

-Bpapca (2 k.), od fisa Krasnića, iz Vrapca (Jablanica).

Među muhadžirima je i rod:

-Šipova (7 k.); poislamljeni i poarbanašeni Srbi. Starinom je iz Gornjeg Šilova (Jablanica), docnije je živeo u Pustom Šilovu, gde je pre 100 godina prešao u islam. Predak ovog roda, koji je promenio veru, zvao se Anđelko dok je bio u pravoslavlju. Ušao je u fis Sop.

IZVOR: Prema knjizi dr Atanasija Uroševića „Novobrdska Kriva Reka“, izdanje Beograd 1950. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.