Poreklo prezimena, selo Bratilovce (Kosovska Kamenica)

12. januar 2019.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Bratilovce, opština Kosovska Kamenica  – Kosovskopomoravski okrug. Prema knjizi dr Atanasija Uroševića „Novobrdska Kriva Reka“, izdanje Beograd 1950. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Selo je na obema dolinskim stranama Rupiškog Potoka i na levoj strani doline Firićejskog Potoka.

Vode.

Vodu za piće dobija se iz bunara.

Zemlje i šume.

Topografski su nazivi za njive: Vunji Potok, Kamenište, Radlovac, Potke, Prisoje; za šumu: Častava, Crkvište, Stajkovac.

Tip sela.

Selo je razbijenog tipa. Deli se u tri mahale: Bratilovce 8 k. (na desnoj strani Rupiškog Potoka), Rupište 4 k. (na levoj strani Rupiškog Potoka) i Radlovac 3 k. (na levoj strani Firićejskog Potoka). Muhadžiri imaju 4 kuće u mahali Rupncpe i 3 kuće u mahali Radlovac. Udaljenja između mahala su oko pola časa hoda. Kuće su u srpskim mahalama grupisane a u muadžerski nisu.

Starine u selu.

Na mestu Potke seljaci kažu da nalaze stare grnce, stari novac i druge starinske stvari. Možda je tu bilo kakvo naselje, ali se o njemu ne zna ništa. Staro selo je bilo u Rupncggu, gde je sadašnja mahala Rupište. Tu su dve porušene srpske crkve, jedna na mestu Crkvište, druga u Prisoju. Današnja mahala Bratilovce postala je pre 90 godina preseljavanjem iz Rupišta.

Srba je u Rupištu bilo još za desetak godina, pa su se iselili u Kostadince. Godine 1878. u Rupište se naseljavaju muhadžiri. Tad su muhadžnri stvorili novo naselje i na Radlovcu.

Poreklo stanovništva.

Srbi žive u mahali Bratilovce. To je rod:

-Denićn ili Frenci (8 k., sv. Nikola), starinii iz Rupišta. Na današnje mesto preseljeni pre 90 godina. Frencima ih nazivaju zato što su, kako kažu, bili ‘azg’n (silni).

Muhadžirski rodovi u Rupištu:

-Šaić (1 k.), od fisa Krasnića; doseljeni iz Šaića (Jablanica).

-Lapaštica (2 k.), od fisa Sopa, iz Lapaštice (Jablanica).

-Crnovr (1 k.), Od fisa Tsača, iz Crnog Vrha (Jablanica).

U Radlovcu živi muhadžirski rod:

-Mrkoja (3 k.), od fisa Krasnića, iz Mrkonje (Jablanica). Svi su muhadžirski rodovi doseljeni 1878. godine.

IZVOR: Prema knjizi dr Atanasija Uroševića „Novobrdska Kriva Reka“, izdanje Beograd 1950. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.