Poreklo prezimena, naselje Kosovska Kamenica

7. januar 2019.

komentara: 0

Poreklo stanovništva naselja Kosovska Kamenica (po knjizi Kamenica), opština Kosovska Kamenica  – Kosovskopomoravski okrug. Prema knjizi dr Atanasija Uroševića „Novobrdska Kriva Reka“, izdanje Beograd 1950. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj naselja.

Glavni deo sela je na Krivoj Reci, na obema njenim stranama. Ostali delovi su na Gogolovačkoj Reci, na Kućištu i na Robovačnoj Reci.

Vode.

Glavni deo sela dobija vodu za piće iz bunara, a ostali delovi iz izvora i bunara.

Zemlje i šume.

Topografski su nazivi za njive: Bezisten, Beli Breg, Orlovište, Morozvez, Pojatište, Donjo Polje, Gornjo Polje, Vrtača; za šumu: Ravnište, Grkovnca, Lokva, Kulina ili Gradište.

Tip naselja.

Glavni deo sela (44 kuće) je zbijenog tipa. Ukupno uzev sa ostala tri dela, koja imaju po četiri kuće, selo treba računati u razbijeni tip. Udaljenje između mahala i glavnog dela sela je oko 15 minuta hoda. Glavni deo sela se deli na dve mahale koje deli Kriva Reka. Stanovništvo jedne mahale naziva drugu mahalu „preko reku”. Od 1946 naselje je sresko mesto.

Starine u naselju.

Na brdu Kulina ili Gradište još stoje zidine nekog grada u oronulom stanju. Priča se da su ovaj grad zidali Srbi i da se kamen donosio sa domorovačkog Brega „od ruke na ruke“. Na putu za Močare jedno se mesto zove Bezisten. Po predanju tu se skupljao pazar na saboru manastira Rćavca kod Močara.

Postanak naselja.

Starost sadašnjeg sela se može pratiti do u 16 vek, jer se po narodnom predanju, kad su Turci otimali zemlju Srbima u Kamenici, išlo u Vučitrn na veći sud no što je bio na Novom Brdu. U to vreme Kamenica je bila na Robovačnoj Reci gde je i sad jedan deo sela. Srbi su docnije pre oko 220 godina, kad su im Turci oduzeli zemlju i na njoj nastanili čifčnje, iskrčili lug na mestu sadašnjeg glavnog dela sela i stvorili novo naselje. U selu su se docnije nastanili i Turci, ali su se oko sredine prošlog veka iselili u Gnjilane (rod Imer Spahijinik u Gnjilanu), jer nisu mogli da trpe veselje srpskog stanovništva o praznicima.

Selo je raslo priraštajem i doseljavanjem. U selu sada žive Srbi sa jednom arbanaškom muhadžirskom kućom.

Poreklo stanovništva.

Rodovi:

-Ćurčinci (4 k., sv. Nikola). Starinom su od Prilepa, odakle su doseljeni pre 250 i više godina kada u Krivoj Reci nije bilo Arbanasa. Kuće su im bile na Robovačnoj Reci, a pošto su im Turci Dizdarci oteli zemlju, premestili su se na mesto sadašnjeg sela gde tada nije bilo naselja.

-Kmetovci (1 k., sv. Arhanđeo): preseljeni iz Kmetovca (Gornja Morava) posle Ćurčinaca.

-Kužljovci (4 k., sv. Arhanđeo); preseljeni pre 120 godina iz Berivojca pobegavši od arbanaškog zuluma.

-Mečkarci (3 k., sv. Nikola); preseljeni iz Daždinca bežeći od arbanaškog zuluma kad i Kužljovci. Staro prezime im je Negosavn.

-Goverdarkići (2 k., sv. Nikola); doseljeni iz Prilepa pre 170 godina.

-Anđelkoci  (7 k., sv. Arhanđeo), preseljeni iz Berivojca pre 120 godina.

-Koprivničani  (Z k., sv. Nikola); su preseljeni od arbanaškog zuluma iz Koprivnice pre 80 godina.

-Pešini (2 k., sv. Arhanđeo); preseljeni iz Koprivnice kao i rod Koprivničani.

-Koretinci (5 k., sv. Nikola); preseljeni iz Koretina pre 120 godina.

-Kostići (2 i., sv. Arhanđeo). Starinom su iz Koretnna, potom su živeli u Berivojcu, a pre 70 godina preseljeni u Kamenicu.

-Štrbanci (3 k., Vavedenje); preseljeni iz Berivojca pre 80 godina.

-Popovići (3 k., sv. Arhanđeo); doseljeni iz Šilova (Gornja Morava) pre 140 godina zbog parohije kao sveštenička porodica. Dalja starina im je u Vindu (Kumanovo).

-Kolarci (3 k., sv. Petka); doseljeni na kupljenu zemlju pre 100 godina iz Robovca.

-Srbijanci (2 k., Mitrovdan); doseljeni pre 80 godina iz Gornjeg Kusca (Gornja Morava), od roda Čorbića. Dalja starina im je u Bugarskoj kao kod Čorbića u Gornjem Kuscu. Srbijancima su nazvani što su oko 30 godina živeli u severnoj Srbiji. Vratili su se posle oslobođenja.

-Marići (1 k., sv. Nikola); preseljeni iz Bratilovca pre 100 godina.

-Maljokići (1 k., sv. Nikola); preseljeni iz Građenika pre 100 godina.

-Finici (2 k., sv. Arhanđeo); pre 80 godina doseljeni kao bakali iz Vranja.

-Pešići (1 k., sv. Nikola); starinom su iz Grizima. Oko 1890. godine su se iselili u Srbiju i do 1913 g. živeli u Rujkovcu (Jablanica). Doseljeni su na kupljeno imanje.

-Džalići (1 k., sv. Arhanđeo); ovi su iz Grizima iseljeni sa Pešićima i živeli u Rujkovcu. Godine 1914. su došli na kupljeno imanje. Dalja starina im je kao kod Džalinada u Grizimu.

-Žujanci (1 k., sv. Arhanđeo); preseljeni 1911 g. iz Firićeja. Dalja starina im je u Žuji.

-Kololečići (2 k., sv. Nikola); preseljeni iz Kololeča pre 70 godina.

Arbanaški muhadžirski rod je:

-Vranovc (1 k.), od fisa Beriša; doseljen 1878 g. iz Vranovpa (Jablanica).

Od Srba pre 50 godina u Severnu Srbiju iselila se jedna kuća od Marinkovih, jedna kuća od Radića i tri kuće od Kolaraca.

U Tursku su se 1922 g. iselile dve arbanaške kuće.

 IZVOR: Prema knjizi dr Atanasija Uroševića „Novobrdska Kriva Reka“, izdanje Beograd 1950. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.