Порекло презимена, село Криљево (Косовска Каменица)

23. децембар 2018.

коментара: 0

Порекло становништва села Криљево, општина Косовска Каменица – Косовскопоморавски округ. Према књизи др Атанасија Урошевића „Новобрдска Крива Река“, издање Београд 1950. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај села.

Село је на Кривој Реци, на ушћу Ливадског Потока у Криву Реку.

Воде.

Воду за пиће добија из бунара и чесама.

Земље и шуме.

Топографски су називи за њиве: Стредача, Гури Бард (Бели Камен), Кртеч, за шуму: Река Мал (Велика Река), Рапус, Маљн Ливађве (Ливадска Планина). Киш Поток (Црквени Поток). Остали топографски називи: Киша (Црква), Самокоан Зез (Црни Самоков), Понтица, Поље.

Тип села.

Село је збијеног типа, а због пружања поред реке дугуљастог је облика. Једино су две мухаџирске куће мало одвојене више села. Дели се у 4 махале: Поље, Понтицу, Маала Епр (Горњу Махалу) и Дреновце.

Историјат и старине у селу.

Село је старо. Помиње се 1411 године у повељи деспота Стевана као село Крилњвав. На месту Киша у хатару овог села има порушена црква. Арбанаси кажу да не знају да ли су њихови преци затекли село.

Порекло становништва.

Родови:

-Синановић (17 к.), највише их је у махали Поље;

-Селимовић (28 к.), највише у Горњој Махала и:

-Љатифовић (7 к.), у махали Дреновце.

Сви су од фиса Краснића. Досељени су из Малесије заједно са Арбанасима из Маревца, као рођаци. При сеоби су отишли у околину Лесковца, па се по позиву Арбанаса Маревчана вратили и населили у Криљеву.

-Бучмет (2 к.), од фиса Тсача; досељени као мухаџнри 1878 године из Бучумета (Јабланица).

-Станковићи (3 к., св. Никола), православни Срби. Пресељени су 1928 године из истоименог рода у Вагаиешу, на купљено имање. Даља старина им је као код Станковића у Ваганешу.

У Турску су се 1925 године иселило 4 арбанашке куће.

ИЗВОР: Према књизи др Атанасија Урошевића „Новобрдска Крива Река“, издање Београд 1950. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.