Poreklo prezimena, selo Jasenovik (Novo Brdo)

16. decembar 2018.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Jasenovik, opština Novo Brdo  – Kosovskopomoravski okrug. Prema knjizi dr Atanasija Uroševića „Novobrdska Kriva Reka“, izdanje Beograd 1950. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Celo je na potoku Filipovcu i na ridu i potoku Dabovcu.

Vode.

Vodu za piće dobija iz izvora i bunara.

Zemlje i šume.

Topografski su nazivi za njive: Filipovac, Beli Breg, Dabovac; a za šumu: Velika Planina, Mala Planina, Carev Rid. Ostali topografski naznni: Selište, Čifutsko Groblje, Starinsko Groblje.

Tip sela.

Selo je razbijenog tipa. Deli se y dve mahale: Jasenovik i Vlajkovce. Prva mahala nosi ime sela i starija je, a druga se zove po najjačem rodu u njoj. Udaljenje između mahala je oko 1 km. U mahalama nisu sve kuće grupisane.

Starine u selu.

U seoskom kataru ima dne porušene crkne. Jedna na Belom Bregu i jedna između Belog Brsga i Filipovna. Ova druga je hrama Sv. Bogorodice. Selo je staro i u njemu ima još starnnana.

Poreklo stanoništva.

Rodovi:

-Utmanci (6 k., sv. Nikola), su starinci. Kažu da su predak Utman i neki njegovi potomci bili „nastojnici na cc’ove” (nadzornici rudnika) u doba „kad je sudila srpska kraljica“ na Novom Brdu. Za pretka Utmana se kaže da je bio „mnogo silan“.

-Stojčinci (6 k., sv. Nikola), su starinci.

-Vlajkovci (21 k., sv. Jovan Krstitelj); preseljeni pre 140 godina iz Tirinca zbog siromaštine. Od ovog roda se pre 60 godina iselilo u jablanička sela Orane i Slišane oko 10 domova.

-Paunovci (3 k., sv. Nikola); preseljeni pre 90 godina iz roda Čuljkovcn u Bostanu. Dalja starina kao kod Čuljkovaca u Bostanu.

-Kužljovci (5 k., Mitrovdan), nepoznatog porekla.

-Laušovi (2 k., Sv. Nikola); su preseljeni iz Poneša pre 160 godina.

-Manišančani (4 k., sv. Arhanđeo); preseljeni pre 60 godina iz Manišinca od roda Antanaskovci, jer ih je oterao gospodar sa čifluka.

-Milićarci (2 k., sv. Jovan Krstitelj); preseljeni pre 120 godina iz Tnrinca, od roda Kovačovih. Dalja starina kao kod Kovačovih u Tirincu.

-Karakušci ili Kačarci (2 k., sv. Nikola); preseljeni Kao čifčnje pre 70 godina na Klobukara. Dalja starina kao kod Kačaraca u Klobukaru.

-Leštarci (2 k., sv. Nikola); prseljeni kao čifčnje pre 80 godina.

-Čardaci (2 k., sv. Nikola): ne znaju starinu. Seljakali su se po mnogim selima Krive Reke kao čnfčije.

Godine 1912. se jedna arbanaška muhadžirska kuća iselila u Prištinu.

IZVOR: Prema knjizi dr Atanasija Uroševića „Novobrdska Kriva Reka“, izdanje Beograd 1950. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.