Порекло презимена Пуљић Reviewed by Momizat on . Презиме Пуљић присутно је на подручју Теслића, у селу Горња Радња. Сви славе Св. Симеона Богопримца (16. јануара), у народу познатог као Симољдан. Према етнолоз Презиме Пуљић присутно је на подручју Теслића, у селу Горња Радња. Сви славе Св. Симеона Богопримца (16. јануара), у народу познатог као Симољдан. Према етнолоз Rating: 0
You Are Here: Home » Презимена » Порекло презимена Пуљић

Порекло презимена Пуљић

Презиме Пуљић присутно је на подручју Теслића, у селу Горња Радња. Сви славе Св. Симеона Богопримца (16. јануара), у народу познатог као Симољдан.

Према етнолозима Радомиру Ракићу и Вери Станисављевић Ракић, презиме Пуљић је варијанта презимена Пуља. Облици презимена Пуљић и Пуљин су распрострањени углавном у Славонији, али и Дубровнику,
Пуљановић у Имотском и Сплиту, али и у Босни, што указује на порекло Пуља из Херцеговине или још јужније, из црногорске крајине и приморја. Неки од њих примили су ислам и поарбанашили се, као Пуљићи на Косову и Пуљи на Црногорском приморју (Бар). У јужној Херцеговини су били православну у Ходову, док су око Мостара и Сплита већ поисламљени. Грана Пуља, којој припада и ваша мајка г. Маслићу, прешла је на северније просторе Балкана много раније или је она стигла оним краком преко вишеградског Старог Влаха и Тешња где су забележени у Босни још увек као православни.

Етимологија презимена

Презиме Пуља, и друга, изведена, могло је доћи од надимка Пуља/Пуљо, који Вук наводи у „Српском ријечнику“. Та реч, пуља, турцизам води порекло од персијског пул, са основним значењем новац, пара (у Србији и Босни у Вуково време: новчић шест пара, али и колутић од жуте ковине којима су се украшавале мараме, таксена марка и слично). Изговарала се као пула, пулија, пуце, пулка и пуљка, све са значењем дугме.


Остави коментар

© 2012- 2013 ПОРЕКЛО poreklo.rs

Scroll to top