Poreklo prezimena, selo Smoković (Zadar)

13. oktobar 2018.

komentara: 7

Smoković je selo u Dalmaciji (Ravni Kotari), istočno od Zadra. Pripada opštini Zemunik (Zadarska županija).

Reljef je kraški, sa malom nadmorskom visinom. Najviše tačke su Zidine (119,7 m), Sjenice(117 m) i Tišvarova glavica (112,7 m).

Pravoslavna crkva Svetog Georgija podignuta je 1567. godine. Smoković je etnički homogeno srpsko selo, na koje se, s jedne i druge strane, nadovezuju srpski zaseoci u Zemuniku Donjem i Murvici.

Na popisu 1706. godine, bilo je 129 stanovnika Smokovića, sa 44 muškarca sposobna za oružje. Glavar sela je tada bio Vule Oliverić, a sudija Rade Matić pok. Milaka.

Na popisu 1991. godine, Smoković je imao 1029 stanovnika, od čega 989 Srba (96%), 13 Hrvata (1,2%), 13 Jugoslovena i 14 ostalih.

 

Prezimena 1948. godine, sa brojem osoba (u zagradi) i krsnom slavom

 

Srpska prezimena

 

BIOVICA (14) – Sveti Jovan

VIŠIĆ (43) – Sveti Nikola (prisutni u 18. veku)

GAGIĆ (11) – Sveti Stefan

GRAOVAC (22) – Sveti Nikola

DANIČIĆ (36) – Sveti Arhangel Mihailo (prisutni u 18. veku)

DUBROJA (12) – Sveti Dimitrije

JOKIĆ (?) – Sveti Luka, Sveti Kozma i Damjan-Vrači

KALAPAĆ (?) – Sveti Nikola (prisutni u 18. veku)

KOVAČEVIĆ (47) – Sveti Nikola (prisutni u 18. veku)

MACURA (9) – Sveti Arhangel Mihailo

MATIĆ (26) – Sveti Georgije (prisutni u 18. veku)

OLIVERIĆ (63) – Sveti Stefan (prisutni u 18. veku)

OPAČIĆ (14) – Sveti Nikola (prisutni u 18. veku)

PAVIĆ (82) – Sveti Arhangel Mihailo (prisutni u 18. veku)

POPOVIĆ (6) – Sveti Kozma i Damjan-Vrači (prisutni u 18. veku)

PROSTRAN (226) – Sveti Arhangel Mihailo (prisutni u 18. veku)

RADIĆ (9) – Sveti Arhangel Mihailo

RAJČEVIĆ (96) – Sveti Jovan (prisutni u 18. veku)

RAŠKOVIĆ (4) – Sveti Nikola

RELJIĆ (102) – Sveti Stefan (prisutni u 18. veku)

TINTOR (25) – Sveti Kozma i Damjan-Vrači (prisutni u 18. veku)

ŠKOPELJA (4) – Sveti Stefan (došli iz Zemunika Donjeg)

 

Izvori:

  • Zadarsko okružje na mletačkom katastru iz 1709; srednji kotar, Marko Rimac i Goran Mladineo, 2012.
  • Leksik prezimena SR Hrvatske, 1976, Zagreb
  • Topografska karta Hrvatske 1:25 000, 1975.
  • Benkovački sajt (www.benkovac.rs)

Priredio: Saradnik portala Poreklo Slobodan Zrnić

 

 

 

 

Komentari (7)

Odgovorite

7 komentara

  1. Nedjeljko

    Poštovani, ukoliko se pozivate na http://www.benkovac.rs, onda budite i dosledni podacima sa sajta, jer su podaci tačni i rezultat su dugogodišnjeg rada. Nedostaju Vam prezimena:Vranić-Sv. Georgije,
    Vrzić-Sv. Vasilije
    Škorić-Sv. Nikola(izvorna slava im je Sv. Ignjatije)
    Repaja-Sv. Georgije
    Alavanja-Sv. Jovan
    Ardalić-Sv. Stefan
    Bijelić-Sv. Georgije
    Guša-Sv. Georgije
    Đinić-Sv. Nikola
    Maričić-Sv. Nikola
    Marić-Sv. Arhangela Mihailo
    Paravinja-Sv. Jovan
    Poljak-Sv. Georgije
    Nedjeljko Jokić, administrator sajta http://www.benkovac.rs

    • Slobodan Zrnić

      Poštovani, nisam stavljao prezimena koja nisu bila na popisu 1948. jer ih nisam smatrao relevantnim, pošto su kasno doselili. Postavio sam granicu na polovinu 20. v.

  2. Luka Pavić

    Poštovana gospodo – Zrnić i Jokić, upravo pročitah vaša pisanja o Smokoviću. Molim gosp. Zrnića kao saradnika portala da se izbrišu prethoidna dva, a potom i ovaj tekst. Razlog:
    1. – Porodice Biovica, Gagić, Graovac i Jokić nisu bili žitelji Smokovića u 18. vijeku (kao što piše gosp. Zrnić). Za razliku od njih, u katastru Smokovića 1706/1709. god. popisani su Petko i Nikola Macura (Macurović). Od Petka, možda i od Nikole (po nadimku) nastalo je prezime Prostran (Mazurovich d:tto Prostranovich – ali i obrnuto). Svi Prostrani potiču iz Smokovića.
    2. – Porodice Alavanja, Vranić, Guša, Đinić, Repaja i Škorić živjele su u Zemuniku (pripadali su parohiji smokovićkoj), porodice Poljak – Poljica, Grusi, … Porodica Vrzić nije živjela u Smokoviću.

    Razlog zbog kojeg treba obrisati i ovaj tekst jeste, što pored ukazivanja na greške iz prethodna dva, nije dao potpune informacije o Smokoviću. Bolje je da ne piše ništa nego sa ovoliko grešaka

  3. Luka Pavić

    Zbog trenutne zauzetosti, tek za nekoliko mjeseci nastojaću da postavim izvorne podatke Državnog arhiva u Zadru (DAZd) koja prezimena su živjela u Smokoviću 1706/1709. (posjedujem faksimile izvornih dokumenata) i kada su u Smoković dosele neke porodice za koje se tvrdi da su živjele u njemu u 18. vijeku. Ne pišite o bilo čemu samo da biste nešto pisali, pogotovu ne o Smokoviću i na osnovu saznanja iz “Druge ruke” . Kada nešto napišete, Vi samo ponavljate ono što znate ili ne znate. Zato čitajte! Uvijek postoji mogućnost da naučite i nešto što niste znali, dakle, čitajte. Vidim, Vi o Smokoviću baš ništa ne znate. Prosječno obrazovani i vaspitani ljudi u znak poštovanja prema sagovorniku ili učesniku u razmjeni mišljenja – znanja u pisanom obliku, obraćaju mu se sa “Vi” ili “Ti”. Iz moje prethodne molbe vidljivo je da to nisu naše (množina), nego moja želja (jednina)

    • Slobodan Zrnić

      Gospodine, ne uznemiravajte me više, kao što ste to radili na Fejsbuku. Možete samo da me zamolite nešto, pa da razmislim hoću li izmeniti. Obično i promenim kad mi neko ukaže na konkretan podatak. Poenta članka je da navedem prezimena koja su bila dugo u kontinuitetu, a ne da pišem knjigu o tome. Doviđenja.

      • Graovac Alen

        Kao jedan od Graovaca poreklom iz Smokovica, moram da ukazem na nepravilnosti koje je gospodin Luka Pavic primetio i zamolio bih vas, istine radi, da to izmenite ukoliko ste u mogucnosti.Unapred hvala kako Vama tako i uvazenom gospodinu Luki Pavicu, autoru 2 knjige o Smokovicu .