Порекло презимена, село Смоковић (Задар)

13. октобра 2018.

коментара: 7

Смоковић је село у Далмацији (Равни Котари), источно од Задра. Припада општини Земуник (Задарска жупанија).

Рељеф је крашки, са малом надморском висином. Највише тачке су Зидине (119,7 м), Сјенице(117 м) и Тишварова главица (112,7 м).

Православна црква Светог Георгија подигнута је 1567. године. Смоковић је етнички хомогено српско село, на које се, с једне и друге стране, надовезују српски засеоци у Земунику Доњем и Мурвици.

На попису 1706. године, било је 129 становника Смоковића, са 44 мушкарца способна за оружје. Главар села је тада био Вуле Оливерић, а судија Раде Матић пок. Милака.

На попису 1991. године, Смоковић је имао 1029 становника, од чега 989 Срба (96%), 13 Хрвата (1,2%), 13 Југословена и 14 осталих.

 

Презимена 1948. године, са бројем особа (у загради) и крсном славом

 

Српска презимена

 

БИОВИЦА (14) – Свети Јован

ВИШИЋ (43) – Свети Никола (присутни у 18. веку)

ГАГИЋ (11) – Свети Стефан

ГРАОВАЦ (22) – Свети Никола

ДАНИЧИЋ (36) – Свети Архангел Михаило (присутни у 18. веку)

ДУБРОЈА (12) – Свети Димитрије

ЈОКИЋ (?) – Свети Лука, Свети Козма и Дамјан-Врачи

КАЛАПАЋ (?) – Свети Никола (присутни у 18. веку)

КОВАЧЕВИЋ (47) – Свети Никола (присутни у 18. веку)

МАЦУРА (9) – Свети Архангел Михаило

МАТИЋ (26) – Свети Георгије (присутни у 18. веку)

ОЛИВЕРИЋ (63) – Свети Стефан (присутни у 18. веку)

ОПАЧИЋ (14) – Свети Никола (присутни у 18. веку)

ПАВИЋ (82) – Свети Архангел Михаило (присутни у 18. веку)

ПОПОВИЋ (6) – Свети Козма и Дамјан-Врачи (присутни у 18. веку)

ПРОСТРАН (226) – Свети Архангел Михаило (присутни у 18. веку)

РАДИЋ (9) – Свети Архангел Михаило

РАЈЧЕВИЋ (96) – Свети Јован (присутни у 18. веку)

РАШКОВИЋ (4) – Свети Никола

РЕЉИЋ (102) – Свети Стефан (присутни у 18. веку)

ТИНТОР (25) – Свети Козма и Дамјан-Врачи (присутни у 18. веку)

ШКОПЕЉА (4) – Свети Стефан (дошли из Земуника Доњег)

 

Извори:

 • Задарско окружје на млетачком катастру из 1709; средњи котар, Марко Римац и Горан Младинео, 2012.
 • Лексик презимена СР Хрватске, 1976, Загреб
 • Топографска карта Хрватске 1:25 000, 1975.
 • Бенковачки сајт (www.benkovac.rs)

Приредио: Сарадник портала Порекло Слободан Зрнић

 

 

 

 

Коментари (7)

Одговорите

7 коментара

 1. Nedjeljko

  Poštovani, ukoliko se pozivate na http://www.benkovac.rs, onda budite i dosledni podacima sa sajta, jer su podaci tačni i rezultat su dugogodišnjeg rada. Nedostaju Vam prezimena:Vranić-Sv. Georgije,
  Vrzić-Sv. Vasilije
  Škorić-Sv. Nikola(izvorna slava im je Sv. Ignjatije)
  Repaja-Sv. Georgije
  Alavanja-Sv. Jovan
  Ardalić-Sv. Stefan
  Bijelić-Sv. Georgije
  Guša-Sv. Georgije
  Đinić-Sv. Nikola
  Maričić-Sv. Nikola
  Marić-Sv. Arhangela Mihailo
  Paravinja-Sv. Jovan
  Poljak-Sv. Georgije
  Nedjeljko Jokić, administrator sajta http://www.benkovac.rs

  • Слободан Зрнић

   Поштовани, нисам стављао презимена која нису била на попису 1948. јер их нисам сматрао релевантним, пошто су касно доселили. Поставио сам границу на половину 20. в.

 2. Лука Павић

  Поштована господо – Зрнић и Јокић, управо прочитах ваша писања о Смоковићу. Молим госп. Зрнића као сарадника портала да се избришу претхоидна два, а потом и овај текст. Разлог:
  1. – Породице Биовица, Гагић, Граовац и Јокић нису били житељи Смоковића у 18. вијеку (као што пише госп. Зрнић). За разлику од њих, у катастру Смоковића 1706/1709. год. пописани су Петко и Никола Мацура (Мацуровић). Од Петка, можда и од Николе (по надимку) настало је презиме Простран (Mazurovich d:tto Prostranovich – али и обрнуто). Сви Пространи потичу из Смоковића.
  2. – Породице Алавања, Вранић, Гуша, Ђинић, Репаја и Шкорић живјеле су у Земунику (припадали су парохији смоковићкој), породице Пољак – Пољица, Груси, … Породица Врзић није живјела у Смоковићу.

  Разлог због којег треба обрисати и овај текст јесте, што поред указивања на грешке из претходна два, није дао потпуне информације о Смоковићу. Боље је да не пише ништа него са оволико грешака

 3. Лука Павић

  Због тренутне заузетости, тек за неколико мјесеци настојаћу да поставим изворне податке Државног архива у Задру (ДАЗд) која презимена су живјела у Смоковићу 1706/1709. (посједујем факсимиле изворних докумената) и када су у Смоковић доселе неке породице за које се тврди да су живјеле у њему у 18. вијеку. Не пишите о било чему само да бисте нешто писали, поготову не о Смоковићу и на основу сазнања из “Друге руке” . Када нешто напишете, Ви само понављате оно што знате или не знате. Зато читајте! Увијек постоји могућност да научите и нешто што нисте знали, дакле, читајте. Видим, Ви о Смоковићу баш ништа не знате. Просјечно образовани и васпитани људи у знак поштовања према саговорнику или учеснику у размјени мишљења – знања у писаном облику, обраћају му се са “Ви” или “Ти”. Из моје претходне молбе видљиво је да то нису наше (множина), него моја жеља (једнина)

  • Слободан Зрнић

   Господине, не узнемиравајте ме више, као што сте то радили на Фејсбуку. Можете само да ме замолите нешто, па да размислим хоћу ли изменити. Обично и променим кад ми неко укаже на конкретан податак. Поента чланка је да наведем презимена која су била дуго у континуитету, а не да пишем књигу о томе. Довиђења.

   • Graovac Alen

    Kao jedan od Graovaca poreklom iz Smokovica, moram da ukazem na nepravilnosti koje je gospodin Luka Pavic primetio i zamolio bih vas, istine radi, da to izmenite ukoliko ste u mogucnosti.Unapred hvala kako Vama tako i uvazenom gospodinu Luki Pavicu, autoru 2 knjige o Smokovicu .