Poreklo prezimena, selo Ržana (Kosovska Mitrovica)

16. septembar 2018.

komentara: 0

Poreklo stanovništva naselja sela Ržana (po knjizi Ržane), opština Kosovska Mitrovica  – Kosovskomitrovački okrug. Prema knjizi Radoslava LJ. Pavlovića „Kopaonik“ napisanoj prema prikupljenim podacima od 1934. do 1953. godine – izdanje 2012. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Istočno od Brzanca, u izvorištu Ržanske reke i na stranama brda Krša i Šedenice. U međama sela su brda: “Kočica” – (Koščica, 1364m), Borovik (1618m), Ostro koplje, Lisac (1453m), Osoje, Greda – Velika greda (1354m).

Vode.

Rečice i potoci su: Seliška reka (teče iz Selišta), Kovačka reka i Vreljanski potok. Voda se pije iz izvora i jednog bunara.

Zemlje i šume.

Njive su niže kuća, a livade, ispaše i šume su više kuća. Mesta na kojima su njive i livade zovu se: Selište, Doline, Jevremove konoplje, Njive kod Jevremovog stana – bačije. Šume su na Boroviku, Javoru i Kršu, a ispaše su u Reci i na Gredi – Velikoj gredi.

Groblje je kod Jevremovog stana.

Po Popisu od 1921. u seluje 10 domaćinstava sa 110 članova. G0dine 1948. selo Ržani (tako), na karti zabeleženo kao “Ržana”, ima 15 domaćinstava sa 206 članova.

Starine u selu.

U selu se vide mnogi tragovi ostataka starih rudarskih radova. Po predanju, Bogorodičina crkva, od koje nema traga, “preletela” je ca Javora u Borčane, i zaustavila se na mestu nedavno obnovljene crkve, posvećene Pokrovu Sv. Bogorodice. Tu je bilo “srpsko” groblje. U groblju se sahranjivalo do rata 1877/78. Danas je skoro sasvim rastureno.

Poreklo sstanovništva.

Rodovi.

Do rata 1876. u selu su stanovnici Srbi i Arbanasi: sedam srpskih kuća u Selištu i jedna arbanaška kuća u Reci.

Posle rata 1877/78. Srbi su se iselili sasvim, u Crvenu Vodu, selo u okolini Skoplja.

Sada u selu žive sami Arbanasi.

IZVOR: Prema knjizi Radoslava LJ. Pavlovića „Kopaonik“, izdanje 2012. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

 

 

 

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.