Poreklo prezimena, selo Planinica (Leposavić)

24. avgust 2018.

komentara: 1

Poreklo stanovništva sela Planinica (i zaselak Gradište), opština Leposavić – Kosovskomitrovački okrug. Prema knjizi Radoslava LJ. Pavlovića „Kopaonik“ napisanoj prema prikupljenim podacima od 1934. do 1953. godine – izdanje 2012. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Selo Planinica je pod Vrletnicom, u izvorištu Planiničke reke, a zaselak Gradište je pod Gradiškom čukom, visoko na levoj strani doline Marušićke reke. U međama ovih naselja su: Turtelovo, Vlaška ravan, Badaloviće, Biljača, Jelenjska reka, Jelenjsko osoje i Bludno.

Unutar ovih granica su uzvišenja: Prepranac, Strana, Goli breg, Tolići.

Vode.

Pije se voda s izvora.

Zemlje i šume.

Delovi atara imaju imena: Dolina, Nikin do, Vlačeg, Njive kod Ustave, Popova livada i Babin grob.

Tip sela.

Kuće u naseljima su zbijene. Zaselak Gradište je potpuno zasebno naselje, oko 20 minuta hoda udaljeno od najbližih kuća u selu. Planiničko groblje je na Preprancu, a gradištansko grobljeje na Gradiškoj čuki.

Istorijat.

Godine 1812. Srbi su držali pod svojom vladavinom sela Planinicu i Gradište u knežini Gornjem Ibru Novopazarske nahije.

Godine 1878. Planinica ima 3 kuće ca 25 stanovnika, a Gradište 1 kuću sa 10 stanovnika. Prilikom popisa 1921. Planinica (Gradište se ne pominje) ima 9 domaćinstava sa 65 članova, a 1948. godine u Planinici (Gradištu nema pomena) bilo je 11 domaćinstava sa 113 članova.

Poreklo stanovništva.

Rodovi.

-Planinice-Planinići (Đurđic, 3. novembra i Sv. Đurđe, 23. Aprila*) su od Đurđevštaka iz Domiševine. Iz Planinice su se iselili u Lepenac.

Oko 1750. iz Miokovića prešli su:

-Trivunovići (4 kuće, Sv. Arhanđeo, 8. novembra i Velika Gospojina). Daljim su poreklom iz plemena Morače, od bratstva Žura – Žurića.

Posle rata 1877/78. u selu se nastanjuje:

-Vukojević (1 kuća, Spasovdan). Došao je iz Belog Brda.

U Gradištu su:

-Vučetići – Gradištani (2 kuće, Sv. Jovan Krstitelj). Oko 1750. prešli su iz Belog Brda, od Jovanjčana.

*Po starom kalendaru

IZVOR: Prema knjizi Radoslava LJ. Pavlovića „Kopaonik“, izdanje 2012. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar

  1. Trifunović Marisav

    Ja sam jedan od Trifunovića iz Planinice.Tačno je da poreklo vodimo sa Morače,nekada bili Trivunovići,dosta istine o svemu,jedino neka mesta pogrešno prikazana,ka recimo Ninin do,a što se tiče stanovništva nema ni jednog jedinog člana.Prema nekim mojim saznanjima,prepranac kao i celo selo nalazi se na 900 metara nadmorske visine.Pozdrav svima koji ovo čitaju i svim stanovnicima opštine Leposavić .