Порекло презимена, село Планиница (Лепосавић)

24. август 2018.

коментара: 1

Порекло становништва села Планиница (и заселак Градиште), општина Лепосавић – Косовскомитровачки округ. Према књизи Радослава Љ. Павловића „Копаоник“ написаној према прикупљеним подацима од 1934. до 1953. године – издање 2012. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај села.

Село Планиница је под Врлетницом, у изворишту Планиничке реке, а заселак Градиште је под Градишком чуком, високо на левој страни долине Марушићке реке. У међама ових насеља су: Туртелово, Влашка раван, Бадаловиће, Биљача, Јелењска река, Јелењско осоје и Блудно.

Унутар ових граница су узвишења: Препранац, Страна, Голи брег, Толићи.

Воде.

Пије се вода с извора.

Земље и шуме.

Делови атара имају имена: Долина, Никин до, Влачег, Њиве код Уставе, Попова ливада и Бабин гроб.

Тип села.

Куће у насељима су збијене. Заселак Градиште је потпуно засебно насеље, око 20 минута хода удаљено од најближих кућа у селу. Планиничко гробље је на Препранцу, а градиштанско гробљеје на Градишкој чуки.

Историјат.

Године 1812. Срби су држали под својом владавином села Планиницу и Градиште у кнежини Горњем Ибру Новопазарске нахије.

Године 1878. Планиница има 3 куће cа 25 становника, а Градиште 1 кућу са 10 становника. Приликом пописа 1921. Планиница (Градиште се не помиње) има 9 домаћинстава са 65 чланова, а 1948. године у Планиници (Градишту нема помена) било је 11 домаћинстава са 113 чланова.

Порекло становништва.

Родови.

-Планинице-Планинићи (Ђурђиц, 3. новембра и Св. Ђурђе, 23. Априла*) су од Ђурђевштака из Домишевине. Из Планинице су се иселили у Лепенац.

Око 1750. из Миоковића прешли су:

-Тривуновићи (4 куће, Св. Арханђео, 8. новембра и Велика Госпојина). Даљим су пореклом из племена Мораче, од братства Жура – Журића.

После рата 1877/78. у селу се настањује:

-Вукојевић (1 кућа, Спасовдан). Дошао је из Белог Брда.

У Градишту су:

-Вучетићи – Градиштани (2 куће, Св. Јован Крститељ). Око 1750. прешли су из Белог Брда, од Јовањчана.

*По старом календару

ИЗВОР: Према књизи Радослава Љ. Павловића „Копаоник“, издање 2012. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (1)

Одговорите

Један коментар

  1. Трифуновић Марисав

    Ја сам један од Трифуновића из Планинице.Тачно је да порекло водимо са Мораче,некада били Тривуновићи,доста истине о свему,једино нека места погрешно приказана,ка рецимо Нинин до,а што се тиче становништва нема ни једног јединог члана.Према неким мојим сазнањима,препранац као и цело село налази се на 900 метара надморске висине.Поздрав свима који ово читају и свим становницима општине Лепосавић .