Poreklo prezimena, selo Miokoviće (Leposavić)

24. avgust 2018.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Miokoviće (po knjizi Bogunoviće – „Bognoviće – Miokoviće), opština Leposavić – Kosovskomitrovački okrug. Prema knjizi Radoslava LJ. Pavlovića „Kopaonik“ napisanoj prema prikupljenim podacima od 1934. do 1953. godine – izdanje 2012. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Malo selo na brdu Kukanju (nom. Kukanj). Oko sela su Brđij a, Sokolica, Jelenjsko osoje, Jelenjska reka, Jezerine (crkvina Sv. Petka), Miokovska reka.

Vode.

Pije se voda sa izvora.

Zemlje i šume.

Njive i livade su oko kuća. Drugi su delovi atara: Lice, Kolibište, Krčevina, Solunac.

Istorijat.

U povelji cara Stefana Uroše od 1363. zapisana su dva sela imenom Kukno: selo posteljšaka Kukno i selo kneževo Kukno. Jedno od ova dva sela bilo bi današnje selo Miokoviće, dok bi drugo selo moglo biti Jelenja, zaseok u susednoj kmetiji Stanuloviću, možda i obrnuto.

Ime sela.

Bogunoviće, u narodnom govoru: “Bognoviće”, je starije ime sela Miokovića. Sudeći po obliku, oba imena znače porodično ili rodovsko naselje. Bogunovići u severozapadnoj Bosni, Lici i Dalmaciji su stari doseljenici “od Raške”. Najdaljom starinom “od mora”, došli su na Kopaonik i nastanili se u kopaoničkoj rudarskoj oblasti.

Istorijat.

U Kruševskom pomeniku zabeleženo je selo Niokovići. U istom pomeniku, na drugom mestu, se navodi da su Miokovići “sigurno vlastela sa Mokre Gore”.

Godine 1812. Srbi su držali pod svojom vladavinom selo Miokoviće u knežini Gornjem Ibru u Novopazarskoj nahiji.

Godine 1878. selo Miokoviće je imalo 7 kuća s 95 stanovnika.

Poreklo stanovništva.

Rodovi.

Odavno su se odselili:

-Bogunovići i Miokovići (Sv. Jovan Krstitelj i Sv. Jovan Preteča).

Mnogobrojne porodice ovih velikih bratstava nastanjuju veliki broj naselja severozapadne Bosne, Like i Dalmacije. Krajem 17, a najdalje do sredine 18. veka doselili su se:

-Moračani, Danilovići, Petrovići, Madžići (Stevanovići), Popovići i Adžići (Ilići). Danas ih je 23 kuće (Sv. Arhanđeo, u novembru i Velika Gospojina). Oni su iz plemena Morače, od bratstva Žura – Žurića.

IZVOR: Prema knjizi Radoslava LJ. Pavlovića „Kopaonik“, izdanje 2012. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.