Порекло презимена, село Миоковиће (Лепосавић)

24. август 2018.

коментара: 0

Порекло становништва села Миоковиће (по књизи Богуновиће – „Богновиће – Миоковиће), општина Лепосавић – Косовскомитровачки округ. Према књизи Радослава Љ. Павловића „Копаоник“ написаној према прикупљеним подацима од 1934. до 1953. године – издање 2012. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај села.

Мало село на брду Кукању (ном. Кукањ). Око села су Брђиј а, Соколица, Јелењско осоје, Јелењска река, Језерине (црквина Св. Петка), Миоковска река.

Воде.

Пије се вода са извора.

Земље и шуме.

Њиве и ливаде су око кућа. Други су делови атара: Лице, Колибиште, Крчевина, Солунац.

Историјат.

У повељи цара Стефана Уроше од 1363. записана су два села именом Кукно: село постељшака Кукно и село кнежево Кукно. Једно од ова два села било би данашње село Миоковиће, док би друго село могло бити Јелења, засеок у суседној кметији Стануловићу, можда и обрнуто.

Име села.

Богуновиће, у народном говору: “Богновиће”, је старије име села Миоковића. Судећи по облику, оба имена значе породично или родовско насеље. Богуновићи у северозападној Босни, Лици и Далмацији су стари досељеници “од Рашке”. Најдаљом старином “од мора”, дошли су на Копаоник и настанили се у копаоничкој рударској области.

Историјат.

У Крушевском поменику забележено је село Ниоковићи. У истом поменику, на другом месту, се наводи да су Миоковићи “сигурно властела са Мокре Горе”.

Године 1812. Срби су држали под својом владавином село Миоковиће у кнежини Горњем Ибру у Новопазарској нахији.

Године 1878. село Миоковиће је имало 7 кућа с 95 становника.

Порекло становништва.

Родови.

Одавно су се одселили:

-Богуновићи и Миоковићи (Св. Јован Крститељ и Св. Јован Претеча).

Многобројне породице ових великих братстава настањују велики број насеља северозападне Босне, Лике и Далмације. Крајем 17, а најдаље до средине 18. века доселили су се:

-Морачани, Даниловићи, Петровићи, Маџићи (Стевановићи), Поповићи и Аџићи (Илићи). Данас их је 23 куће (Св. Арханђео, у новембру и Велика Госпојина). Они су из племена Мораче, од братства Жура – Журића.

ИЗВОР: Према књизи Радослава Љ. Павловића „Копаоник“, издање 2012. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.