Порекло становништва. село Свештица (Ивањица)

26. јула 2018.

коментара: 5

Порекло становништва села Свештица, општина Ивањица – Моравички округ. Према књизи Љубомира М. Марковића и Светислава Љ. Марковића „Становништво моравичког Старог Влаха“, издање 2002. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај села.

Свештица заузима простор од Муцине воде, вис изнад села, са косама које се спуштају према Буку и Мариној реци, дели село на два дела: западни, који се зове Црњево, и источни, који носи име села – Свештица.

Порекло становништва по засеоцима.

Црњево

Црњево се спушта до Моравице, а његов равничарски део полако заузима Ивањица, па само стрми део остаје као засеок. Овде су насељени:

-Бешевићи, 17 кућа.

-Милетићи, 5 K.

-Рабреновићи, 12 к.

-Куртићи, досељени су пре педесетак година из Трудова (Златарски крај).

-Белчевићи, доселили су се из Брусника пре четрдесетак година.

Касније су се населили:

-Ћурчићи, из Градца и

-Бојовићи, из Глеђице.

Свештице

Засеок Свештица се простире од Муцине воде до Лучке реке.

У том засеоку живе познате фамилије:

-Савићи, (Митровдан), са неколико радничких трибуна и истакнутих интелектуалаца. Поред сељака-социјалисте, Миљка Савића (1858-1915), овде је рођен академик (дописни члан САНУ), редовни професор Техничког факултета y Београду, Кирило Савић (1870-1957). Из ове фамилије је и Недељко Савић (рођен 1888), управник Трговачке школе београдске трговачке омладине и председник Удружења резервних официра између два светска рата. Из исте фамилије је и Владислав Савић, књижевник и генерални конзул Југославије y Трсту тридесетих година овог века.

-Поповићи, (Јовањдан), су фамилија чије су куће груписане на падинама Муцине воде и окренуте су према Мариној реци и Рашчићима. Ова фамилија је дала неколико попова и трговаца, који су живели у Ивањици. У крвном су сродству са Поповићима из Равне Горе.

-Кушићи, (Јовањдан), налазе се на дну засеока. Из ове фамилије је народни херој Милинко Кушић.

-Коџопељићи, из ове фамилије је активни генерал Војске Југославије, др Јован Коџопељић.

Поред ових фамилија постоје и две фамилија које се могу сматрати староседеоцима:

-Длачићи, З к. (Никољдан).

-Авеићи, (који су y сродству са Савићима).

-Петровићи, 1 к. (Лу индан), одсељени су у Мрсаћ и Мусину Реку (код Краљева) и Ивањицу.

-Костићи, (Никољдан).

-Карапетровићи, (Никољдан).

-Димитријевићи, (Јовањдан).

Поред ових фамилија на подручје Свештице су y последње време сасељене и неке фамилије са падина Голије и Јавора. На подручју Свештице, односно Црњева, пре Другог светског рата налазиле су се и радиле: шумљанска школа, задруга и општина.

ИЗВОР: Према књизи Љубомира М. Марковића и Светислава Љ. Марковића „Становништво моравичког Старог Влаха“, издање 2002. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (5)

Одговорите

5 коментара

 1. Поздрав,желео бих да сазнам одакле су се доселили Кушићи у Свештицу и Луке,одакле су пореклом,писало је негде да смо из Лике дошли,а овде пише како смо од племена Никшићи,славимо Светог Јована.

  • Милодан

   Mилан Кушић!

   У принципу, све што је о родовима у књизи написано овде је верно пренето. Међутим, могуће су и грешке. Да бих проверио да ли се о пореклу Кушића поткрала грешка отворио сам књигу, која је веома обимна и без именика (родова или насеља) тако да је врло тешко проверити тај податак, тако да нисам могао ништа учинити.
   Свако добро!
   Милодан

   • Милан Кушић

    Хвала за истраживање, али да ли можда знате где бих могао да истражим и у којим кљигама порекло свога презимена? Хвала

    • Милан Кушић!

     Најбоље у овој књизи. Има тзв Општи део, где се може нешто више сазнати. Морају (у принципу) подаци да се сложе са Крсном славом.

     Поздрав!

 2. Vesna Todorović

  Ja sam od Kušića iz Sveštice po majci. Moj pradeda Jeremija je tu živeo i umro. Koliko znam u 100. godini. Imao je pet sinova, od kojih je Vladimir moj deda. Njegov brat je otac Milinka Kušića. Vladimir je sa Katarinom, rođ. Vugec imao petoro dece: Jelisavetu, Borivoja, Dragoljuba, Nadeždu (moju majku) i Ratomira. Jedino je Borivoje imao sina Dragoljuba, koji je umro bez poroda. Druga Vladimirova braća imaju potomstvo, koje nastavlja prezime. Vladimir je slavio sv. Jovana!