Poreklo stanovništva selo Sveštica (Ivanjica)

26. jul 2018.

komentara: 7

Poreklo stanovništva sela Sveštica, opština Ivanjica – Moravički okrug. Prema knjizi Ljubomira M. Markovića i Svetislava LJ. Markovića „Stanovništvo moravičkog Starog Vlaha“, izdanje 2002. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Sveštica zauzima prostor od Mucine vode, vis iznad sela, sa kosama koje se spuštaju prema Buku i Marinoj reci, deli selo na dva dela: zapadni, koji se zove Crnjevo, i istočni, koji nosi ime sela – Sveštica.

Poreklo stanovništva po zaseocima.

Crnjevo

Crnjevo se spušta do Moravice, a njegov ravničarski deo polako zauzima Ivanjica, pa samo strmi deo ostaje kao zaseok. Ovde su naseljeni:

-Beševići, 17 kuća.

-Miletići, 5 K.

-Rabrenovići, 12 k.

-Kurtići, doseljeni su pre pedesetak godina iz Trudova (Zlatarski kraj).

-Belčevići, doselili su se iz Brusnika pre četrdesetak godina.

Kasnije su se naselili:

-Ćurčići, iz Gradca i

-Bojovići, iz Gleđice.

Sveštice

Zaseok Sveštica se prostire od Mucine vode do Lučke reke.

U tom zaseoku žive poznate familije:

-Savići, (Mitrovdan), sa nekoliko radničkih tribuna i istaknutih intelektualaca. Pored seljaka-socijaliste, Miljka Savića (1858-1915), ovde je rođen akademik (dopisni član SANU), redovni profesor Tehničkog fakulteta y Beogradu, Kirilo Savić (1870-1957). Iz ove familije je i Nedeljko Savić (rođen 1888), upravnik Trgovačke škole beogradske trgovačke omladine i predsednik Udruženja rezervnih oficira između dva svetska rata. Iz iste familije je i Vladislav Savić, književnik i generalni konzul Jugoslavije y Trstu tridesetih godina ovog veka.

-Popovići, (Jovanjdan), su familija čije su kuće grupisane na padinama Mucine vode i okrenute su prema Marinoj reci i Raščićima. Ova familija je dala nekoliko popova i trgovaca, koji su živeli u Ivanjici. U krvnom su srodstvu sa Popovićima iz Ravne Gore.

-Kušići, (Jovanjdan), nalaze se na dnu zaseoka. Iz ove familije je narodni heroj Milinko Kušić.

-Kodžopeljići, iz ove familije je aktivni general Vojske Jugoslavije, dr Jovan Kodžopeljić.

Pored ovih familija postoje i dve familije koje se mogu smatrati starosedeocima:

-Dlačići, Z k. (Nikoljdan).

-Aveići, (koji su y srodstvu sa Savićima).

-Petrovići, 1 k. (Lučindan), odseljeni su u Mrsać i Musinu Reku (kod Kraljeva) i Ivanjicu.

-Kostići, (Nikoljdan).

-Karapetrovići, (Nikoljdan).

-Dimitrijevići, (Jovanjdan).

Pored ovih familija na područje Sveštice su y poslednje vreme saseljene i neke familije sa padina Golije i Javora. Na području Sveštice, odnosno Crnjeva, pre Drugog svetskog rata nalazile su se i radile: šumljanska škola, zadruga i opština.

IZVOR: Prema knjizi Ljubomira M. Markovića i Svetislava LJ. Markovića „Stanovništvo moravičkog Starog Vlaha“, izdanje 2002. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (7)

Odgovorite

7 komentara

  1. Pozdrav,želeo bih da saznam odakle su se doselili Kušići u Svešticu i Luke,odakle su poreklom,pisalo je negde da smo iz Like došli,a ovde piše kako smo od plemena Nikšići,slavimo Svetog Jovana.

    • Milodan

      Milan Kušić!

      U principu, sve što je o rodovima u knjizi napisano ovde je verno preneto. Međutim, moguće su i greške. Da bih proverio da li se o poreklu Kušića potkrala greška otvorio sam knjigu, koja je veoma obimna i bez imenika (rodova ili naselja) tako da je vrlo teško proveriti taj podatak, tako da nisam mogao ništa učiniti.
      Svako dobro!
      Milodan

      • Milan Kušić

        Hvala za istraživanje, ali da li možda znate gde bih mogao da istražim i u kojim kljigama poreklo svoga prezimena? Hvala

        • Milan Kušić!

          Najbolje u ovoj knjizi. Ima tzv Opšti deo, gde se može nešto više saznati. Moraju (u principu) podaci da se slože sa Krsnom slavom.

          Pozdrav!

          • Ana po majci-Kušić

            Moj deda po majci je iz sela Kušići i nosi prezime Kušić, kod Severina na Kupi iz Gorskog Kotara, Kordun.
            Majka mi je rekla da su tokom seobe Srbalja tamo naseljeni čitave porodice Kušić-a i da su i dali selu takvo ime.
            Tokom 90-tih selo je opustelo porodice su se vratile mahom u Beograd.
            Pretpostavljam da je selo Kušići kraj Ivanjice prapostojbina Kušića, zar ne? Slavi se Djurdjevdan a za druge slave Kušića iz tog mesta ne znam tačno.
            Ovde se ne pominje selo Kušići gde je Mona napravila svoj hotel, ne znam je li to selo dugo nosi to ime nepominjete ga …
            Hvala na odgovoru ako još nešto znate…
            Pozdrav

  2. Vesna Todorović

    Ja sam od Kušića iz Sveštice po majci. Moj pradeda Jeremija je tu živeo i umro. Koliko znam u 100. godini. Imao je pet sinova, od kojih je Vladimir moj deda. Njegov brat je otac Milinka Kušića. Vladimir je sa Katarinom, rođ. Vugec imao petoro dece: Jelisavetu, Borivoja, Dragoljuba, Nadeždu (moju majku) i Ratomira. Jedino je Borivoje imao sina Dragoljuba, koji je umro bez poroda. Druga Vladimirova braća imaju potomstvo, koje nastavlja prezime. Vladimir je slavio sv. Jovana!

    • Drazen Kušić

      Svi Kušići u koliko nisu menjali slavu od pantiveka slave Svetog Jovana
      Po nekim podacima postojala su tri brata koji su se odselili negde iz Crne Gore tada Srpske Hercegovine . Jedan se naselio negde oko Ivanjice (Srbija ) a dvojica na Romaniju to jest oko Rogatice (selo Rusanovici) jedan i selo Borije drugi.
      Jedan od nji dvojice se zvao Maksim.