Poreklo prezimena, selo Razbojna i zaseok Jankova Klisura (Brus)

24. jul 2018.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Razbojna (i zaseok Jankova Klisura) , opština Brus – Rasinski okrug. Prema knjizi Radoslava LJ. Pavlovića „Kopaonik“ napisanoj prema prikupljenim podacima od 1934. do 1953. godine – izdanje 2012. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Selo je na ravni na stavama Rasine i njene desne pritoke rečice Blatašnice, upravo niže mesta gde na put iz Toplice Kuršumlija—Blace-Kruševac izlazi “kopaonički” put: Biljanovac na Ibru–Boturići–Brus–Razbojna.

Zaseok Jankova Klisura je više sela u klisuri rečice Blatašnice, na prelazu iz oblasti Toplice u Rasinu, na obema stranama rečice, s kućama samo na desnoj (prisojnoj) strani.

U međama naselja su: Rasina, Golo brdo, Razbojnički potok, Javorac, Džurla (869), Laz, Virište, Blatašnica, Jankova klisura. Unutar su uzvišenja: Sonjićki breg, Jasik, Srednje brdo, Glavić, Jagodarnik.

Vode.

Osim reke Rasine rečice i potoci su: Blatašnica, Viriški, Jasički, Pastrmački i potok Studenak. Vode imaju imena: Izvor u Pitomoj livadi, Česma kod Mićića kuće, Izvor kod Đešića kuća. Za piće i ostalu upotrebu poglavito se koristi voda iz bunara, više od dvadeset pet na broju.

Zemlje i šume.

Mesta na kojima su njive i livade zovu se: Javorac, Klisura, Srednje brdo, Razbojničko polje, Selo, Lipar, Pitoma livada, Vinogradi s pivnicama i “zemnicima”-poddrumima su u poljani Crvenoj jabuci u Aleksandrovačkoj Župi i u selu Ljubinci.

Tip sela.

Selo sastavljaju kućne grupe pojedinih rodova i one su nablizu. Naselje Jankova Klisura kraj crkve Sv. Vrača je oko 20 minuta udaljeno od najbliže kuće u selu. Seosko groblje je u Razbojničkom polju. Stanovnici Jankove Klisure sahranjuju u groblju kod crkve Sv. Vračeva.

Ime sela i zaseoka.

Ime selu potiče od razboj i znači bojno polje. Međutim, kada se ovde bila i kakva birka ništa se ne priča. Po predanju u selu se skupljala razbijena vojska Sibinjanin Janka (Hunjadi), ugarskog vlastelina posle poraza na Kosovu. Po drugom predanju, koje ima istorijsku osnovu, Sibiljanin Janko je c vojskom idući na Kosovo prošao putem koji je i u to vreme vodio klisurom Blatašnice (oktobra 1448).

Istorijat.

U Jankovoj Klisuri nađen je rimski natpis. Prvi spomen sela Razbojne je iz 1621. godine, u zapisu manastira Nikolja u Ovčarsko–kablarskoj klisuri:

“…RASBOINU PLILOŽI MONASTIRU” (NIKOLJU).

Godine 1837. Razbojna ima 15 kuća sa 14 i 1/2 poreskih glava; 1844— 25 kuća sa 153 stanovnika; 1921 – 54 domaćinstva sa 333 člana.

Jankova Klisura, kao naseljeno mesto pominje se prvi put četrdesetih godina 19. veka. Napomena: U Protokolima rođenih Bruske crkve 1846. godine zabeleženo je da Nikolić N. iz Sastanka Jankove Klisure (na granici Srbije prema Turskoj) i Antonijević N. iz Užica drže kumstvo. Godine 1847. U istom Protokolu zabeleženi su ovi stanovnici Sastanka: Jovanović N., Aćimović Mita i Sava, supruga Obrada N.

Poreklo stanovništva.

Rodovi:

-Lazarevići (5 kuća, Sv. Nikola), u vreme Karađorđevog vojevanja izbegli su u selo Jasiku u Temniću, pa se vratili u staro mesto. Dalje poreklo je nepoznato.

Doseljenici:

-Predolci (17 kuća, Sv. nikola). Iz sela Predola – starog Predolja u Gokčanici. Doselio se predak, stariji od pradeda.

-Virijevići (10 kuća, Sv. Arhangel i Sv. pror. Ilija) su od Virijevića iz Čukojevca u Gruži. Došao predak Vidak sa sinovima Petrom i Todorom posle rata 1876/78. g. Desetak njihovih porodica odselilo se u Veliku Planu u Toplici.

U isto vreme kad i Vidak Virijević u selo je došao predak današnjih:

-Đorđevića — Đorđilevića (7 kuća, Sv. ap. i evang. Luka i Markov dan). Predak je bio iz nekog sela u okolini Kraljeva (Karanovca).

Pre rata 1876/78. doselili su se:

-Trošić (1 kuća) iz Ćilinaca.

-Petrović (1 kuća, Mitrovdan i Jeremijin dan) iz zaseoka Ravni.

-Nedić (1 kuća, Lazarev dan), iz Subotice u Aleksandrovačkoj Župi.

-Vasiljević (1 kuća, Sv. Arhangel i Velika Gospojina), iz nekog sela u okolini.

-Mićić (Sv. Alimpije Stolpnik i ženina slava Sv. Nikola), je od Mićića iz Žilinaca ušao je y kuću Predolaca.

U Jankovoj Klisuri su:

-Vučkovići (3 kuće, Sv. arhiđ. Stefan), došli su iz nekog sela u Aleksandrovačkoj Župi.

-Vasić (1 kuća, Đurđic i Đurđev dan), je od Vasića iz Ćelija u Donjoj Rasini.

Posle rata 1914/ 18. godine doselili su se:

-Simić (1 kuća, Sv. Nikola), od Simića iz Subotice u Aleksandrovačkoj Župi.

-Jovanović (1 kuća, Sv. Alimpije Stolpnik), prešao je iz zaseoka Ravni.

-Gmijović (1 kuća, CB. Arhangel), od Gmijovića iz Lepenca, došao na imanje Vučkovića.

IZVOR: Prema knjizi Radoslava LJ. Pavlovića „Kopaonik“, izdanje 2012. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.