Poreklo prezimena sela Žunje i zaseoka Kragujevčiće (Brus)

24. jul 2018.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Žunje (i zaseok Kragujevčiće) , opština Brus – Rasinski okrug. Prema knjizi Radoslava LJ. Pavlovića „Kopaonik“ napisanoj prema prikupljenim podacima od 1934. do 1953. godine – izdanje 2012. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Žunje su na desnoj strani doline Žunjske reke, a Kragujevčiće je visoko nad selom, u izvoru rečnom, s kućama rasturenim na stranama Srednje čuke. U međama naselja su: Rasina reka – ušće Razbojničkog potoka, Javorac (869m), Džurla, Mečak, Kamare, Crna čuka (1.063m), Kukulić (1.045m), Kravor, Požar (1.163m), Lepa gora, Barska čuka (909m), Bačište – Šiljak, Vraca i Obla glava. Unutar su uzvišenja: Beljik, Vrletnica, Mali vis, Lipar, Jasik, Garevina, Bitevija, Karaula, Smolenovica.

Vode.

Potoci su: Arsićki, Kričački, Golički, Liparski, Bitevijski, Papratnički, Ajdučki, Beljički, Barski i potok Kamenjak. Vode imaju ove nazive: Arsićka česma u Arsićima, Dinin izvor, Izvor kod Soline kuće, Izvor u Pavlovićima, Izvor u Vujičićima, Lekićka česma u Lekićima – Kričacima, Izvor u Kragujevčiću, Izvor na Srednjoj čuki. Pije se voda i s jednog bunara.

Zemlje i šume.

Pojedini delovi atara nose nazive: Bitevija, Dunje, Golo brdo, Bele bare, Grabak, Breza, Prisoje, Jasika, Lipe, Krš, Na Ravnom ridu, Ajdučkom bregu, Papratnici, Njunskoj kosi – Njuni, Velikom vlasu, Beloj Steni, Velikom cerju, Malom cerju, kao i na graničnim brdima su “državne” hrastove i bukove šume.

Tip sela.

U Žunjama se izdvajaju tri kućne grupe: Arsići pod Golim brdom, Virijevići pod Garevinom i Kričaci pod “Mečakom”. Arsići i Virijevići su nablizu, dok su Kričaci oko 10 minuta hoda udaljeni od najbliže Virijevićke kuće.

Zaselak Kragujevčiće je potpuno zasebno naselje, oko 20 minuta hoda udaljeno od najbližih kuća Kričaka.

Dva žunjačka groblja su u Virijevićima i “Na Dunje”, a dva groblja zaseoka Kragujevčiće su na Srednjoj čuki i u Reci – Žunjačkoj reci.

Ime zaseoka.

Ime Kragujevčiće dali su povratnici “od Kragujevca”. U vreme Karađorđevog vojevanja stanovnici zaseoka izbegli su u Lepenicu, neko selo u okolini Kragujevca, pa se otud povratili u staro selo. Po ovim povratnicima od Kragujevca zaselak se prozvao Kragujevčiće.

Popos stanovništva po vremenskoj osi.

Godine 1833. Žunje ima 33 kuće, 20 oženjenih i 34 neoženjenih; 1876 – 35 poreskih glava; 1891 – Žunje i zaselak Kragujevčiće ima 43 poreske glave; 1921 – Žunje s Kragujevčićima ima 61 domaćinstvo sa 393 člana; 1948 — 101 domaćinstvo sa 660 članova.

Starine u selu.

U Kričacima je Staro selo. Na površini se vide neravnine i ulegnuća “rupe od kuća i zgrada” nekadašnjeg naselja. U blizini je stara crkvina u ogradi od dasaka-taraba. Na površini su ostaci od temelja male crkve. Na ljunskoj kosi — ljuni su ostaci starog puta “kaldrme”.

Poreklo stanovništva.

Rodovi:

Krajem 17. veka ili najdalje sredinom 18. veka nastanili su se:

-Kričaci — Lekići i druga prezimena (33 kuće, Đurđic i Đurđevdan) od Bogićevića iz Grčaka, a starinom su iz plemena Drobnjaka. U Grčaku slavili su Sv. Đorđa u aprilu, a preslavljivali su Đurđic. Na Pavlovdan sekli su kolač, ali goste nisu primali. Srodnici naših Kričaka su Kričaci u Kaševaru, Sibnici i Čučalu u Toplici. Prešli su tamo posle rata 1877/78. godine.

-Arsići (18 kuća, Sv. ap. Petar, Sv. Andrija Prvoznani i Savine verige). Doselio se predak Petar – Pera, praded čoveku od 67 godina iz Borčana, a daljim poreklom iz Vasojevića.

-Virijevići (16 kuća, Sv. Arhangel i Sv. pror. Ilija)  poreklom su od pretka koji se ovde doselio od Virijevića iz Čukojevca u Gruži. Jedan rod s Virijevićima u Razbojni. Posle rata 1877/78. neke porodice Virijevića odselile su se u sela Čučale i Kaševar.

U Kragujevčićima su:

-Vučići — Kragujevčani (9 kuća, Sv. Alimpije Stolpnik i Sv. Đorđe), vratili su se “iz bežanije”, od Kragujevca.

-Bašići i Savići (5 kuća, Mitrovdan i Jerimijindan), su jedan rod sa Savićima u Batotama.

IZVOR: Prema knjizi Radoslava LJ. Pavlovića „Kopaonik“, izdanje 2012. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.