Poreklo prezimena, selo Paljevštica (Brus)

23. jul 2018.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Paljevštica, opština Brus – Rasinski okrug. Prema knjizi Radoslava LJ. Pavlovića „Kopaonik“, izdanje 2012. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Selo je pod brdom Zlom stenom, na stranama doline reke Paljevštice. Oko sela se dižu brda planine Kopaonika: Mokra, Palež, Mramor, Velika šiljača, Mala šiljača, Jelica, Srebrnac, Muncelo, Magura, Ninovac i Velika stena.

Vode.

Rečice i potoci su: Paljevštica, Brzećka–Radmmanovska reka, Mala reka, Kupalica—Kupalački ili Gradinački potok. Poznate su vode: Izvor u Starom selu i izvor u Gavrilovićima.

Zemlje i šume.

Potesi su: Staro selo, Čukar i Vrli do. Bačije su na Ninovcu.

Ime sela.

Ime selu izvedeno je sigurno, izvan svake sumnje od paliti, odnosno paljenja. Na planini gorele su prostrane stare borove šume. Rudari su sekli stare borove, žegli ugalj u žežnicama, potreban toljenju iskopane rude. S. Trojanović zabeležio je da je 1888. godine u selu Paljevštici, na Ravnoj njivi jedan seljak izorao veliki panj luča.

Popis kuća, poreskih glava i stanovnika, kroz vremensku osu.

Selo Paljanska zabeleženo je u Popisu bosanskih spahija iz 1711. godine. Godine 1837. Selo Paljevštica imalo je 11 kuća, sa 15 i 1/2 poreskih glava; 1844 — 12 kuća sa 54 stanovnika; 1874 – 18 kuća; 1921 – 15 domaćinstava sa 83 člana; 1948 – 14 domaćinstva sa 131 članom.

Starine u selu.

Pod Čukarom je staro “čivutsko” groblje. Grobovi su obeleženi neobrađenim kamenjem. Na kamenu nema nikakvih oznaka. U Maloj Reci, na Vignjištu, ima tragova starih rudarskih radova.

Poreklo stanovništva.

Rodovi su:

-Popadići, Ralići i Gavrilovići (10 kuća, Mitrovdan i Sv. Prorok Jeremija). Njihova stara slava bila je Sv. Nikola. Stari sveštenički rod, najdaljom starinom “od Tetova”. Ima više od tri stotine godina kako su njihovi daleki preci od Tetova došli najpre u selo Omašnicu u Zapadnomoravskom Pomoravlju. Iz Omašnice prešli su u selo Stupanj u Aleksandrovačkoj Župi, a iz Stupnja y Krivu Reku na Kopaoniku. Iz Krive Reke spustili su se u Paljevšticu (Staro selo). Njihov predak iz Krive Reke, pop Vuken, “izmolio je od velikog vezira u Stambolu” ferman, da može podići crkvu u selu. Prema natpisu kičicom na zidu unutar crkve, hram Sv. apostola Petra i Pavla podignut je 1618. godine. U Krivoj Reci u vreme građenja crkve bila su dva popa od Popadića — Vuken i Milen. Mnogobrojni srodnici popova su y Šošiću, Jelakcu u Jošanici, Grčaku i izvan oblasti: u Velikoj Vrbnici, Gornjem Zleginju, Trnavcima u Aleksandrovačkoj Župi; u Stanišincima i Ribniku u Zapadnomoravskom Pomoravlju.

Novi su doseljenici (posle 1930. godine):

-Knežević – Simonović (1 kuća, Sv. Mina–Mrata i ženina slava Mitrov dan) ušao je u kuću “Mitrovštaka”.

-Savić (1 kuća, ženina slava Đurđic). je iz Radmanova, na mirazu u Vučiće, izumrli po muškoj liniji.

IZVOR: Prema knjizi Radoslava LJ. Pavlovića „Kopaonik“, izdanje 2012. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.