Порекло презимена, насеље Град (Брус)

23. јула 2018.

коментара: 0

Порекло презимена насеља Град, општина Брус – Расински округ. Према књизи Радослава Љ. Павловића „Копаоник“, издање 2012. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај села.

Град, заселак села Осредака — “Осреца” (ном. Осреце) је испод старог Града или Козника, средишта средњовековне жупе Расине, с кућама на Градској коси, Лазини, Луповој глави и Дубоком брду.

Воде.

Потоци су: Долински и Мочилски поток, Прелаз, Милошак и Липљак, а воде: Чесма код Града, Извор на Прелазу, Извор на Дуковом брду и Марина вода.

Земље.

Њиве и ливаде су на местима: Гробље, Велика и Мала гробишта, Чесма, Бара, Велика и Мала локва, Колено, Бела стена, Ливадица, Симин поток и Колибиште; за утрине и шуме називи су: Металица, Лисинац, Рукавинац, Репиште, Левак (Осоје) и Оглавак.

Тип села.

Куће у засеоку су растурене, једна да су две-три највише у групи, у овом малом засеоку не постоји никаква подела. Једно гробљеје на Преседли.

Историјаат села.

Заселак се зове и сам Град – Козник. Године 1833. заселак је забележен као Подград и спадао је у капетанију козничку, нахију Крушевац.

Године 1837. село Граћане има 4 куће са 5 и 3/4 пореских глава; 1844. заселак је забележен као Козник. Спадао је у осредачку општину, срез кознички.

Године 1874. Град је имао 14 кућа; 1921 – 18 домаћинстава са 114 чланова; 1948 – 26 домаћинства с 156 чланова.

Старине.

У потесу званом Гробља је неко старије гробље. Гробови су обележени, сваки гроб са по два велика необрађена камена, изнад главе и ниже ногу сахрањенога.

На Белој стени је стара црквина. Црква је била посвећена Св. Пантелејмону. Око црквине је старо гробље, исто онако као гробље у потесу Гробља.

Порекло становништва.

Родови су:

-Грађани (22 куће, Св. Јован Крститељ и Св Јован Претеча – Ивањдан) су прешли су одавно овамо из Лисине на Копаонику. По селу из којега су дошли називају се Лисинцима. У Лисини су оставили крвне сроднике Боровиће – Самокресовиће. Лисинци у Граду познастији су као Грађани. Потомци су тројице рођене браће: Арсенија, Гаврила и Радована.

Потомци Арсенија су:

-Срејићи, Танићи и Стевановићи;

од Гаврила су:

-Савићи, Андрејићи и Шорићи – Илићи,

од Радована су:

-Радовановићи, Гpyjићи и Вулетићи.

-Карић (1 кућа, Св. Никола зимски и женина слава Св. Јован Крститељ), из Осредака, од Карићи, је дошао “на мираз” у Вулетића кућу.

ИЗВОР: Према књизи Радослава Љ. Павловића „Копаоник“, издање 2012. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.