Poreklo prezimena, naselje Grad (Brus)

23. jul 2018.

komentara: 0

Poreklo prezimena naselja Grad, opština Brus – Rasinski okrug. Prema knjizi Radoslava LJ. Pavlovića „Kopaonik“, izdanje 2012. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Grad, zaselak sela Osredaka — “Osreca” (nom. Osrece) je ispod starog Grada ili Koznika, središta srednjovekovne župe Rasine, s kućama na Gradskoj kosi, Lazini, Lupovoj glavi i Dubokom brdu.

Vode.

Potoci su: Dolinski i Močilski potok, Prelaz, Milošak i Lipljak, a vode: Česma kod Grada, Izvor na Prelazu, Izvor na Dukovom brdu i Marina voda.

Zemlje.

Njive i livade su na mestima: Groblje, Velika i Mala grobišta, Česma, Bara, Velika i Mala lokva, Koleno, Bela stena, Livadica, Simin potok i Kolibište; za utrine i šume nazivi su: Metalica, Lisinac, Rukavinac, Repište, Levak (Osoje) i Oglavak.

Tip sela.

Kuće u zaseoku su rasturene, jedna da su dve-tri najviše u grupi, u ovom malom zaseoku ne postoji nikakva podela. Jedno grobljeje na Presedli.

Istorijaat sela.

Zaselak se zove i sam Grad – Koznik. Godine 1833. zaselak je zabeležen kao Podgrad i spadao je u kapetaniju kozničku, nahiju Kruševac.

Godine 1837. selo Graćane ima 4 kuće sa 5 i 3/4 poreskih glava; 1844. zaselak je zabeležen kao Koznik. Spadao je u osredačku opštinu, srez koznički.

Godine 1874. Grad je imao 14 kuća; 1921 – 18 domaćinstava sa 114 članova; 1948 – 26 domaćinstva s 156 članova.

Starine.

U potesu zvanom Groblja je neko starije groblje. Grobovi su obeleženi, svaki grob sa po dva velika neobrađena kamena, iznad glave i niže nogu sahranjenoga.

Na Beloj steni je stara crkvina. Crkva je bila posvećena Sv. Pantelejmonu. Oko crkvine je staro groblje, isto onako kao groblje u potesu Groblja.

Poreklo stanovništva.

Rodovi su:

-Građani (22 kuće, Sv. Jovan Krstitelj i Sv Jovan Preteča – Ivanjdan) su prešli su odavno ovamo iz Lisine na Kopaoniku. Po selu iz kojega su došli nazivaju se Lisincima. U Lisini su ostavili krvne srodnike Boroviće – Samokresoviće.Lisinci u Gradu poznastiji su kao Građani. Potomci su trojice rođene braće: Arsenija, Gavrila i Radovana.

Potomci Arsenija su:

-Srejići, Tanići i Stevanovići;

od Gavrila su:

-Savići, Andrejići i Šorići – Ilići,

od Radovana su:

-Radovanovići, Gpyjići i Vuletići.

-Karić (1 kuća, Sv. Nikola zimski i ženina slava Sv. Jovan Krstitelj), iz Osredaka, od Karići, je došao “na miraz” u Vuletića kuću.

IZVOR: Prema knjizi Radoslava LJ. Pavlovića „Kopaonik“, izdanje 2012. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.