Poreklo prezimena, selo Rujište (Zubin Potok)

1. maj 2018.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Rujište, opština Zubin Potok  – Kosovskomitrovački okrug. Prema knjizi Petra Ž. Petrovića „Raška“ – izdanje 2010. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Rujište je u dolini Jagnjenice, do same predeone granice prema Kolašinu. Ono je u sklopu Kremenštaka, Kose, ljubinlaza, Jezika, Čukara, Krša, Đermana i Rujiškog Brda koje je na razvođu Jagnjeničke Reke i Kozarevske Reke.

Tip sela.

Kuće čine naselje manje razbijenog tipa. U Potoku podignuta je osnovna škola, spaljena 1941. godine.

Vode.

Voda se upotrebljava sa česama i sa jednog bunara.

Zemlje i šume.

Njive su oko kuća i po stranama brda, a za kukuruz i bašte s povrćem su u dolini potoka, koje se navodnjavaju vadama. Mesta s njivama i baštama su Vrbica, Bara, Turska Njiva, Kameniti Do, Vada, Barski Potok, Marin Grob (neke devojke Mare koja se nabola na vile), Milkine Njive, Ravnice, Ravna, Kleče; pasišta i šume su u brdima i u vlažnim potocima.

Ime sela, istorijet, starine i ostali podaci o selu.

Selo se nazvalo po biljci ruju, koja i sada tamo uspeva. Kao selo „Rošte“ u župi Zvečanu uneto je u turski popisni spisak sela 1455, pa je zapisano kao Rujište 1765. godine. Od starog sela ostali su na Grotu „duvarovi“ od porušenih kuća, koje su bile pokrivene kamenim pločama. Tu je bilo i staro hrišćansko groblje. U selu Rujištu kod Ražnja zabeleženo je narodno kazivanje 1936. godine da su tamošnje selo osnovali Petrovići (7 k. i Lazići 2 k. sv. Arhanđeo), koji su se doselili iz banjskog Rujišta i novom naselju dali naziv sela odakle su došli. Po predanju banjsko Rujište je zapustelo u početku 19. veka, a sadašnje su naselili Drobnjaci. Godine 1941. sve kuće ovoga sela bile su spaljene a stanovništvo se razbeglo, pa se povratilo 1943. i obnovilo naselje. Godine 1948. U Rujištu je bilo 179 stanovnika.

Poreklo stanovništva.

-Drobnjaci, Jakovljevići, 16 kuća;

-Stepanovići, 5 kuća;

-Živkovići, 8 kuća, slava Đurđevdan, preci im doseljeni iz kolašinskih Brnjaka.

IZVOR: Prema knjizi Petra Ž. Petrovića „Raška“ – izdanje 2010. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.