Poreklo prezimena, selo Banov Do (Zvečan)

5. april 2018.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Banov Do (po knjizi Bando), opština Zvečan – Kosovskomitrovački okrug. Prema knjizi Petra Ž. Petrovića „Raška“ – izdanje 2010. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Bando, ili ,, Panto“ je selo sa obe strane Kozarevske Reke, s potesom između Spasojeva Brda na severu, Kose na jugu, Rujiškog Brda na zapadu i Ibra na istoku.

Tip sela.

Kuća ima više na levoj strani reke i one, skupno, čine naselje manje razređenog tipa, dolinske vrste.

Vode.

Voda se upotrebljava sa izvora Ploče, Bijaljaka, Gladne Vode, Stubline i Vodice, od koje postaje Vodički Potok. Manji izvori su po njivama, leti presušuju.

Zemlje i šume.

Njive su dobre rodnosti oko kuća i na mestima koja se nazivaju Šibove, Prisoje, Ravna, Jovanov Laz, Terzina Njiva, Bijeljak, Gubin Do; šume i ispaše su po brdima.

Istorijat, starine i ostali podaci o selu.

Kao selo „Banjado“ u župi Zvečanu uneto je u turski popisni spisak sela 1455. godine. Gotovo u sredini sela, na niskoj zaravni, održalo se staro groblje. U njemu se vide temelji porušene crkvice, koja je bila, po predanju, posvećena caru Konstantinu i Jeleni. Oko crkvine ima grubo klesanih nadgrobnih ploča od kamena. U Devičanskom katastihu zapisano je 1761. godine selo Bando, a 1832. godine u jednoj ispravi kao selo „Pando“. Njegovo starije stanovništvo odselilo se 1879. godine u Toplicu. Godine 1941.  stanovništvo se razbeglo, a kuće popaljene. Tada od ljudi „ko je kod kuće zamrko, taj nije osvanuo“. Posle bežanije stanovništvo se povratilo na svoja ognjišta. Godine 1948. imalo je 155 stanovnika.

Poreklo stanovništva.

-Jolavići, 5 kuća, i njihovi ogranci Joksimovići, 4 kuće, Savići, 3 kuće, Miljkovići, 2 kuće, Lazarević, 1 kuća, Ignjatović, 1 kuća, su od Kuča Radovića u Žerovnici; od Jolovića su Živkovići u Rudinama na Rogozni, tamo letovali sa stokom pa se stalno nastanili.

-Mijailovići, 5 kuća, Marković, 1 kuća, slava Sv. Petka, predak iz susednog predela Kolašina, starinom Bjelopavlići; Jakovljevići u Matici, Spasojevići u Jagnjenici, Vuletići u Žerovnici i Manojlovići u kolašinskom Perlezu su od njih.

-Jakovljevići, 3 kuće, slava Đurđevdan, iz susednog Rujišta, prešli oko 1890. godine; od njih su Jakovljevići u Bresnici.

-Vučković, Stevanović, 1 kuća, su od starinaca u Vučoj na Ibru.

IZVOR: Prema knjizi Petra Ž. Petrovića „Raška“ – izdanje 2010. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.