Порекло презимена, село Поповце (Лепосавић)

18. март 2018.

коментара: 0

Порекло становништва села Поповце, општина Лепосавић – Косовскомитровачки округ. Према књизи Петра Ж. Петровића „Рашка“ – издање 2010. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај села.

Поповце је са обе стране Јошанице недалеко од њена ушћа, а између брда Граба, Орлића и Великог Дуба (одатле је полазила привремена државна граница од 1878, па ишла на Ивање, Плакаоницу, Дубоку, Зминац, Винорог и даље према Цоковићу у Пиларети. После Берлинског конгреса 1878. граница је помакнута на Ибар).

Воде.

Село је оскудно водом. Има неколико слабих извора у обали реке, од којих је најбољи Глишина Вода. Витковићи и Јакшићи захватају воду на чесми која је поред пута у Бујачићу, а Поповићи на извору који је у речном кориту.

Земље и шуме.

Њиве и ливаде су на местима Летовцу, Присоју и у Поповачком Пољу поред Ибра.

Старине, име и остали подаци о селу.

Старо гробље је ниже села. Ту је и садашње, у коме се сахрањују и Поповићи и Јакшићи из Јошанице и Лакићевићи из Придворице. Долином је водио стари „кириџијски“ пут од Новог Пазара за Ниш. Поред тог пута био је хан. Село се назвало по роду Поповцима, сада Поповићима. Године 1948. у селу је било 98 становника.

Порекло становништва.

До 1880. у селу је био род Требаљевци, који се одселио у Топлицу. На њихово место доселили су се:

-Крсмановићи, Поповићи, 6 кућа, су од Крсмановића у Војковићу на Рогозни. Предак поп Петар Доловац (из Долова код Иванграда) био је Карађорђев „коџебаша“ 1809; имају одсељене одељаке у Дрену на десној страни Ибра, у Крагујевцу и Београду.

-Јакшићи, Вукадиновић, 1 кућа, Владисављевићи, 3 куће, Св. Петка, су Бјелопавлићи, били у колашинском Јасеновику, овамо дошли из суседне Вуче.

-Лакићи, Лакићевић, 1 кућа, Ђурђевдан, прешао из суседне Придворице, старином из Шекулара.

ИЗВОР: Према књизи Петра Ж. Петровића „Рашка“ – издање 2010. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.