Poreklo prezimena, selo Panojeviće (Raška)

24. februar 2018.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Panojeviće, opština Raška – Raški okrug. Prema knjizi Petra Ž. Petrovića „Raška“ – izdanje 2010. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Panojeviće je u proširenoj dolini Raške, a u podnožju Kozje Stene, Velike i Male Buše.

Tip sela.

Kuće su poređane kao u nanizu pored glavnog seoskog puta koji vodi između njiva i seoske utrine. One su podeljene na Gornje Panojeviće i na Donje Panojeviće, prve su do Dukinog Potoka prema Batnjiku i Mrmonjama a druge do Kućana.

Vode.

Izvori i bunari leti presušuju, pa se tada voda donosi s Kladenca i s reke Raške. Na Raškoj ima četiri vodenice; zadružna, koja je bila Gegić–age iz Novoga Pazara, a tri su privatne. Raška retko plavi Lug pored korita i to samo u proleće. Kroz selo periodično teku Dolinski Potok, Zeleni Lug, Čučalski Potok, Zaječak, Žabarje i Široki Do.

Zemlje i šume.

Njive i livade su plodne, s nazivima: Ciganište, Preslop, Drenjak, Ledine, Jaz, Smonica, Brekinje, Konopljišta, Zasoj , Kleče, Dućan, Čučalica, Zečak, Kodora, Ambarina, Zeleni Do sa šumom, Kotarine, Zladara, Srednja Luka; šuma i ispust stoke je na utrini i po brdima Žabarju, Ledinskom Brdu, Velikom Brdu, Goveđem Dolu, Plitkom Dolu, Plitkoj Kosi, Viljem Kolu, Krstcu, Kozjoj Steni, Gaju, Kuglici, Plandištu, Lazini, Kotaru, Golišu, Međarku, Glu(h)aću, Starom Selu, Jasičinu Kršu i kod Vražje Vodenice.

Starine i ostali podaci o selu.

Na Gradini ima vidnih ostataka utvrđenja. Na Zladari je staro Astalučko Groblje. Kod kuća Bakračevića je Nuragin Grob, o kome se sada ništa ne zna. Današnje groblje je kod starog pod Gradinom. Po predanju selo su zasnovali kosovski doseljenici oko sredine 17. veka. Godine 1948. imalo je 211 stanovnika.

Poreklo stanovništva.

-Ristovići, 2 kuće, Đurđic, su Drobnjaci; imaju odeljake Ristoviće u Draganiću, a nekoliko njihovih porodica odselilo se 1878. godine, u Omerovac u Toplici, a dve u Lab 1913. godine.

-Pavlovići, Dikići, 8 kuća, Sv. Nikola, su iz Bihora.

-Živkovići, 2 kuće, Đurđevdan, su Drobnjaci iz Kočarnika u Štavici, došli u Mrmonje, pa prešli ovamo.

-Mutavdžići, 2 kuće, su od Kuča Mutavdžića u Srednjoj Tušimlji.

-Veljovići, 2 kuće, Sv. Luka, su Rovčani doseljeni iz Bijele Crkve kod Rožaja oko 1880. godine; od njih su Matovići i Ratkovići u Orahovu.

-Patričević, 1 kuća, su od starinaca Patričevića u Osaonici, došli iz Baletića.

-Vulićević, 1 kuća, Sv. Jovan, je iz Pustovlaha, starina na Pešteru; krvni rođaci su im Vulićevići u Crnom Vrhu, kraj Purća.

-Nešovići, 3 kuće, Sv. Arhanđeo, su Vasojevići iz Babreža.

-Bakračevići, 1 kuća, su od Bjelopavlića Bakrača u Tušimlji, doseljen 1920. godine.

IZVOR: Prema knjizi Petra Ž. Petrovića „Raška“ – izdanje 2010. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.