Poreklo prezimena, selo Rast (Novi Pazar)

11. februar 2018.

komentara: 2

Poreklo stanovništva sela Rast, Grad Novi Pazar – Raški okrug. Prema knjizi Petra Ž. Petrovića „Raška“ – izdanje 2010. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Rast, ,,Pác“ je pod Golijom, u izvorišnoj čelenci Kuzmičevskog Potoka, pritoke Dmitrove Reke, u sklopu brda Grota (1553 m), Vražice, Građevice (1312 m), Metalice, Čekanovskog Brda i Platija.

Tip sela.

Kuće su grupisane uglavnom na Gornji Rast i na Donji Rast.

Vode, zemlje i šume.

Njive su niže seoskog puta, a poviše njega je utrina sa pasištima i šumom. Jaki izvori su Studenac i Vrelo. Mesta sa njivama se nazivaju: Duga Njiva, Okrugla Njiva, Vrt s voćkama, Ustava, Građevica, Guvnište, Ornica, Drvljanik sa voćkama, Kolovoz, Stanovište, Stražište; livade: Golo Brdo, Dubić, Ravnište, Čajir, Inđina Livada, Platije, Divljačnica; šume i ispaše: Glavica, Šarenica, Vražica, Mali Put, Grkaja, Bakovina, Banija, Čardačište, Studenac, G olupski Krš i Odvraćeničko Polje na Goliji.

Ostali podaci o selu.

Groblje je na mestu starog u Gornjem Rastu, a Donji Rast ima zajedničko groblje s Tenjkovom, tako uslovljeno položajima. Staro naselje je bilo na  Starom Rastu. Selo je uneto u turski popisni spisak 1455. godine. kao R’s sa dodatkom bosje (Rsbosje). Po predanju naselili su ga doseljenici krajem 18. Veka.

Poreklo stanovništva.

-Belčevići, Filipovići, 7 kuća, Đurđevdan, su doseljeni iz starovlaškog Brusnika.

-Biševci, 5 kuća, Sv. Mrata, su Kulize, dugo bili u Biševu kod Rožaja, prešli u štavičku Mitrovu a odatle u Tvrđevo pa u Rast 1820. godine.

IZVOR: Prema knjizi Petra Ž. Petrovića „Raška“ – izdanje 2010. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (2)

Odgovorite

2 komentara

  1. filimonovic

    Puno netacnih podataka iz od knjige, 1. nije Filipovic nego FILIMONOVIC, 2. Belčević i Filimonović su isti rod koji je promenio prezime i sada su svi Filimonovići!!!

    • Rod

      Da li ste vi možda od Filimonovića? Znate li nešto više o poreklu te familije? Otac nam je mlad umro tako da jako malo znamo o poreklu.