Poreklo prezimena, selo Požega (Novi Pazar)

11. februar 2018.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Požega, Grad Novi Pazar – Raški okrug. Prema knjizi Petra Ž. Petrovića „Raška“ – izdanje 2010. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Požega je sa obe strane Ljudske poviše njena ušća u Rašku.

Tip sela.

Kuće su na rečima terasa i po obodima brdskih podnožja. Pored državnog puta Novi Pazar—Sjenica ima nekoliko kuća, koje čine začetak drumskog naselja, Tu su zgrade osnovne škole, opštine i poljoprivredne zadruge. U Požegu se ubrajaju zaseoci Sitniče sa kućama s leve strane Ljudske, niže brda Krsta, Petrova poviše Sitniča, niže Kremenštaka i Krsta, Dojeviće (Dohojeviće) u prisoju Križevca. Požega ima kraj Ložđe, a njen donji kraj su Gladnice.

Vode.

Upotrebljava se izvorska voda, a u Dojeviću bunarska. U Požezi su česme Derviševac, Kraljevac, Šipovac, Trnjak, Ilidža, Ramovka, Dobra Boda, Korićanski Izvor i Anuški Izvor u kraju Ložđu; u Sitniču su izvori Bakaruša, Jukovača, Ciganka, Vodica, Selski Izvor i bunar; u Petrovi česma Milj je poviše crkve, a kod crkvine su izvori Bunar i Bare; u drumskom naselju Požega voda se vadi pomoću pumpe. Kroz Sitniče i Gladnice protiče Zaimov Potok, koji presušuje, a kroz Požegu periodično teče Suvi Potok.

Zemlje i šume.

Njive i livade su okućnice u Lugovima i Lukama pored Ljudske, po stranama Zajimova Potoka, u Gladnicama i oko česama. One su na mestima: Ćafa, Pavnine, Lazovi, Ložđe, Krst, Krčevine, Ravan, Strana, Jalije, Buče, Grobovi, Kućište sa voćkama, Gudžalište, Selište, Vrteljke i Bašte; livade i paše su po Odževu, Križevcu, Kremeništu, Petrovači, Ornici i Dolini; u Sitniču su: Vrt, Ulica, Lokva, Velika Njiva, Kleče, Gladnice, Beljuša, Beširovka, Bekovača, Vrtijeljka, Kocki Lazovi, Zekovka, Mala Vrtača, Gajovka, Ibišovka i Jakočar; livade i paše: Nicevska Brda, Laz, Vareš, Rudine, Stanovište, Kulina, Progon, Adilovac, Grčko Groblje, Rašće, Sadov Potok i Veverski Potok. Kada nastane suša i sunce sprži travu, onda se stoka goni na ispašu u Boškovik; šume su sitne, kržljave. Požega je poznata sa dobrim voćem, naročito jabukama.

Ime sela i starine.

Ime Petrove zabeleženo je u Sopoćanskom pomeniku, a ime Požege je iz prošloga veka. Prozvalo se po užičkoj Požezi, odakle su se doselili Dražinovići iz Dražinovića kod užičke Požege, pa su radi uspomene na Požegu svoje novo naselje nazvali istim imenom. Neki pop Milivoje Nešić, iz Požege, umro je 1818. i sahranjen u Malom Groblju kod Novog Pazara. U Petrovi ima staro groblje s nadgrobnim kamenjem datiranim u 16. i 18. vek.  U njemu se održala crkvina zidana tesnim kamenom. U Dojeviću ima ostataka „latinskog“ groblja. Pored puta u Sitniču je starije muhamedansko groblje. Tu je bio i sitnički han, porušen 1941. godine.

Poreklo stanovništva.

Arbanaški rodovi u Požezi:

-Rajčinovići, 20 kuća, su Škrielji doseljeni iz Delimeđa na Pešteru, došli u selo Rajčinoviće, pa prešli ovamo na mesto odseljenih Dražinovića.

-Koce, 23 kuće, su Hoti, doseljeni iz Dubova u Štavici.

-Curići, 15 kuća, su Krasnići, stariji doseljenici.

-Društinci, 12 kuća, Džakovići, 3 kuće, su Šaljani, doseljeni iz Čabre u Banjskoj.

-Korićani, 4 kuće, su Klimente, doseljeni iz pešterskih Korita.

-Rašljani, 4 kuće, su Klimente, doseljeni iz bihorskog Rasova.

Pomuhamedanjeni srpski rodovi:

-Hanuše, Anuše, 6 kuća, su stari rod.

-Kačari, 10 kuća, su Kuči, doseljeni iz Rožaja.

-Kolašinci, 7 kuća, su Kuči, doseljeni iz Kolašina na Ibru.

-Đerleci, 2 kuće, su Kuči, doseljeni „sa Ibra“.

-Bronja, 1 kuća, je Kuč, doseljen iz Žitnića 1920. godine.

Rodovi u Sitniču:

-Društinci, 3 kuće, su od Društinaca u Požezi.

-Koce, Asanovići, 3 kuće, su od Koca u Požezi; po predanju preci bili katolici, od kojih  je ostalo „latinsko“ groblje; imaju odeljake u Novom Pazaru.

-Kačari, 2 kuće, su Kuči.

-Džankovići, 3 kuće, su od Džankovića u Požezi.

Rodovi u Petrovi:

-Ikići, 3 kuće, su pomuhamedanjeni Srbi iz okoline Peći.

-Dolovci, 3 kuće, su Kuči iz pešterskih Dolova.

Rodovi u Dojeviću:

-Kokići, 2 kuće, su pomuhamedanjeni Srbi doseljeni iz Kokinog Broda u Starom Vlahu.

-Pajevići, 2 kuće, su stari srpski rod, doseljeni iz Paljeva u Štavici.

-Ukić, Gurdieljac, 1 kuća, je stari srpski rod iz Gurdielja u Koštan-Polju.

-Glogić, 1 kuća, je poreklom od Nikšića, bio u Bosni, prizetio se 1926. godine.

-Društinci, 2 kuće, su arbanaški rod, doseljeni iz Polica 1912. godine.

-Hasić, 1 kuća, je Klimenta, doseljen iz Bioca na Pešteru.

-Škrielj, 1 kuća, je doseljen iz Delimeđa na Pešteru.

-Nicovići, 2 kuće, su Klimente, doseljeni iz Brnjice u Sjeničkom Polju, a u Brnjicu su došli iz Glogovika u  Koštan-Polju.

-Bulatovići, Veljovići, 2 kuće, Sv. Luka, su Rovčani, doseljeni iz Bijele Crkve kod Rožaja 1923. godine.

IZVOR: Prema knjizi Petra Ž. Petrovića „Raška“ – izdanje 2010. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.