Poreklo prezimena, selo Pasji Potok (Novi Pazar)

11. februar 2018.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Pasji Potok, Grad Novi Pazar – Raški okrug. Prema knjizi Petra Ž. Petrovića „Raška“ – izdanje 2010. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Pasji Potok i njegov potes su na razvođima Izbičke Reke, Jovske Reke i Brestovske Reke. Istočno od sela su visoka brda na razvođu Raške i Ibra: Krstac (1087 m ), Vinorog (1225 m) i Samar (1073 m), a na jugozapadu su Bivoljak i Debeljak. Od susednog Negotinca odvojeno je kupastom glavicom Glamejom.

Tip sela.

Kuće su grupisane po srodničkim rodovima, najviše ih ima pod Čerenčom, a kuće Lazovića su u kraju Aluzi. Posebno naselje je zaselak Brestovo sa kućama koje su po kosi u dolini Brestovske Reke, a između brda Mašurinca i Debeljaka.

Vode i ime selu.

U selu ima deset česama, od kojih pet presušuju. U Brestovu uzima se voda sa ustave koja je usred naselja. Kroz selo protiče nekoliko malih potoka, od kojihje najveći Pasji Potok, po komeje selo dobilo naziv, pa Mali Potok i Bećov Potok. Svi potoci presušuju.

Zemlje i šume.

Njive i livade su pomešane na mestima: Turovac, Veliki Krš, Vinorog, Vratino Brdo, Ždraljevac, Vlasenac, Mečki-Jabukovac, Malo Plandište, Mala Ravna, Doljak, Granica, Doljani, Veliko Šumarje, Molitva, Ovče Brdo, Staro Sukno, Vodica, Velika Reka, Staro Selo, Mala Dolina, Surla, Mečja Jama, Pluga i Gaj; u Brestovu su: Pavitina, Močila, Baščina, Laz, Sklad, Kozarište, Broć, Njivetak; šuma je po brdima i u dolinama potoka, najviše ima bukve, pa javora i kleke, manje borove, koja nestaje u susednom Lopužnju i Negotincu. Šuma i česma na Medenovcu su državni; ispaše su u dolinama Male Reke i Sramotnjaka, na mestima s nazivima: Čukarak, Gaj, Krš, Osoje, Bećov Potok, Greda, Ilinac, Aluga, Kućak, Veliko Brdo, Staro Guvno; u zaseoku Brestovu: Valoga, Adilova Čukara, Paljevine, Ograđe, Čukar, Lincurka, Vlas, Klekovik, Crna Stena, Borje; sa susednim Odojevićem ima zajedničku ispašu na Jezeru i po Vinorogu.

Postanak, starine, ime* i ostali podaci o selu.

Po predanju Pasji Potok zvao se Zlatni Potok. Nekada je neki kaluđer prolazio kroz selo, pa ga ujede pas i on nazove selo Pasji Potok. Naziv Pasija Luka zapisan je 1363. godine. Na nadgrobnom kamenu Vukomana Lazovića, umro 1907. godine, u groblju Svojboru kod Novoga Pazara, zabeleženo je, da se Lazović rodio u „Pasjem Potoku“, a taj nazivje po ličnom imenu Pajsiju. Naziv Pasji Potok upotrebljavaju muhamedanci, on je, kako je prikazano, stariji, postao i službeni naziv. U prisoju poviše sela je Staro Selo. U livadi Čerenči poznaju se ostaci starog puta i kule stražarnice. Kod današnjeg groblja je bila crkvica od brvana i oko nje staro groblje; najstariji datirani kamen je iz 1841. godine. Za Vinorog se kazuje, da je tu nekada neka vojska pila vino iz rogova, pa je po tome brdo dobilo naziv. Staro naselje Brestovo bilo je na mestu Selo. Niže kuća Kovačevića je staro i današnje groblje. Selo se zaselilo u 18. veku a zaselak znatno kasnije.

*I druge varijante nastanka imena sela.

Poreklo stanovništva.

Rodovi u Pasjem Potoku:

-Nedeljkovići, Lazovići, 2 kuće, Sv. Luka, prešli iz Trebića; imaju odeljake Jevriće u Lopužnju; za Lazoviće i Andriće u Novom Pazaru, se kazuju da su Rovčani.

-Drobnjaci, 8 kuće, Đurđevdan, preslava Jovan Glavosek (kazuju, da su „asli“ Drobnjaci koji slave Jovana Glavoseka); imaju krvne rođake u Trebiću, Građanoviću i Trsteniku.

-Vasović, 1 kuća, Mitrovdan, je Kuč, čukunded se doselio sa Kosova.

-Pedović, 1 kuća, Sv. Arhanđeo, se doselio iz Plevljana, starinom iz Morače.

Rodovi u Brestovu:

-Kovačevići, 4 kuće, Đurđic, preslava sv. Pantelija, su doseljeni iz Cokovića, starinom su iz okoline Skadra, došli pod Durmitor, zatim u Brnjake u Kolašinu na Ibru; oni su odeljaci Mijailovića i Nikolića u Cokoviću.

IZVOR: Prema knjizi Petra Ž. Petrovića „Raška“ – izdanje 2010. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.