Poreklo prezimena, selo Javor (Novi Pazar)

11. februar 2018.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Javor, Grad Novi Pazar – Raški okrug. Prema knjizi Petra Ž. Petrovića „Raška“ – izdanje 2010. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Javor je na prisojnoj strani leve pritoke Rajetićske Reke, a između brda Gradine i Kose.

Tip sela.

Po položaju ono je planinsko selo na apsolutnoj visini od preko 1000 m. Prema Rajetiću je kosa Radlovica, a brdo Čukara deli gornji kraj sela od donjeg. Kuće u gornjem kraju su po Ravnom Brdu. Kraj Barlavi je posebno naselje s kućama između Javora, Kurtova Groba i Smilova Laza.

Vode.

U selu je izvorska voda, od kojih su glavni Kovrag–Voda i Mikina Voda; a izvor Bakaruša je u Osoju, Stublina u Laništu i druga Stublina na Ravnom Brdu, a u Barlavi je izvor Dobra Voda; u gornjem delu sela ima dva bunara, a u donjem jedan.

Zemlje i šume.

Njive su u „okućnicama“ i na mestima: Šišmanovac, Zameđar, Veliko Brdo, Rovina, Vasiljev Do, Metalica s livadama, Čalija, Burinp Brdo, Ravne, Radičev Do, Maksovica sa livadama, Zajednice, Agina Njiva, Žarevina, Bačište, Repušnica, Dobro Osoje, Mačak, Okruglica, Posuševina, Lice, Žarevsko Brdo, Alekića Njiva, Čelopek, Đoguša, Fekova Njiva, Jazbine; livade: Samarine, Kovrag, Glogov Do, Elezov Do, Lanište, Selište, Dočak, Arslanovača, Rasovača, Osredak, Zukve, Skriveni Do, Sastavci; šume i ispaše: Velika Kosa, Barlavi, Plandište, Veliko Buče, Dubrave, Veliko Brdo, Popovo Osoje, Malinjak, Ustrane, Gizdarica, Bačište, Letina, Matovača, Papratčina, Ćukovac, Obarci, Srednji Breg, Zajednice; državne šume su Gradac, Bakačište i Lišaj.

Starine i ostali podaci o selu.

U današnjem groblju bilo je staro. U njemu se poznaju temelji crkvine. Ono je usred Selišta. Kod Kurtova Groba poviše kuća poznaju se ostaci starog hrišćanskog groblja. Pod Gradinom, poviše Javora, ima pećina u kojoj se, po predanju, ispirala zlatna ruda. Kod pećine ima duvarina od bolje zidanih zgrada, po svoj prilici rudarskih. U livadama Barlave, između Javora i Zlatara, bilo je neko staro naselje, po svoj prilici odseljenih Barlava (Barlova?). To naselje imalo je han, koji su upamtili stariji ljudi. U selu ima čistog žutog peska.  Godine 1948. selo je imalo 102 stanovnika.

Poreklo stanovništva.

– Kasalovići, Kolaci, Kolakovići, Milojevići, 13 kuća, Vukosavljevići, 5 kuća, Miletić, 1 kuća, Sv. Nikola, preslava Sv. Ilija. Predak Babutko Kolak doselio se pre stotinu godina iz Banje kod Čpilja na Ibru. Od ih su Kolaci u Vranoviću pod Rogoznom i jedna porodica u Beogradu.

Iz Javora su se odselili:

-Spasojevići (Sv. Petka) u Kajakovo u kopaoničkom Ibru.

Po Ras. Uskokoviću Kolaci su Nikšićani.

*

Poreklo stanovništva naselja Niš, danas u sastavu sela Javor. 

Položaj i tip naselja.

Ovo malo planinsko naselje je na istočnim padinama visa Čadora (1324 m) i Graca (1198 m), koji su na razvođu Crnovrške Reke i Ibra.

Vode.

Ima izvorsku vodu u izobilju, najbolja Biser-Voda i Studena Voda prema Drajinoviću.

Zemlje i šume.

Njive su slabe. One su na mestima Ravna Njiva, Rslanovača, Mala Ledina, Krčevine, Dolovi i Međar; livade i ispaše: Vasiljev Do, Đurino Brdo, Metalica, Crni Vrh i planina Rogu(f)a. Godine 1948. Niš je imao 48 stanovnika.

Ostali podaci o selu.

Po nazivima mesta vidi se, da je u ovom naselju u prošlom veku bilo hrišćansko stanovništvo, koje se odselilo u Toplicu 1878. godine.

Poreklo stanovništva.

Sada su u naselju:

-Drekovići, 6 kuća, su od Kuča Drekovića (Drekalovića) u kolašinskom Veseniću. Preci bili neko vreme u rožajskim Crnokrpama.

Muhamedanski rod:

-Nišići u Novom Pazaru su od Drekovića.

IZVOR: Prema knjizi Petra Ž. Petrovića „Raška“ – izdanje 2010. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.