Poreklo prezimena, selo Bare (Novi Pazar)

11. februar 2018.

komentara: 2

Poreklo stanovništva sela Bare, Grad Novi Pazar – Raški okrug. Prema knjizi Petra Ž. Petrovića „Raška“ – izdanje 2010. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Bare su na visokoj i valovitoj visoravni u čelenci Barskog Potoka, desne pritoke Raške; južno od sela je vis Grab na razvođu Raške i Ibra.

Tip sela.

Deli se na krajeve koji se nazivaju po rodovima, ali je glavna podela na Gornje Bare i na Donje Bare.

Vode.

Upotrebljava se voda sa izvora: Voda u selu, Voda u Dubravi i Seljanska Voda, svi presušuju, pa se tada voda donosi s malih izvora koji su u koritu Barskog Potoka, a Glišovići imaju bunar. Kroz seoski  potes protiču Barski Potok, Tomovski Potok i Duboki Potok.

Zemlje i šume.

Njive su prave „prljuše“, nerodne do pod sam vrh visa Graba s visinom od preko 1000 metara. Mesta s njivama su: Raskrsnice, Rupčine s voćkama, Vir, Bakča, Mala Čukara, Kašanjak s voćkama, Konjušar, Bačevište, Lanište, Lazičak, Konopljište, Proštac, Krčevina, Ravna Njiva, Kašilovo, Vrt, Senište, Sokak, Pavlova Njiva, Dublje, Kotarić, Rajkovača, Liješće, Pažiće, Vandin Gaj, Naslon, Veliki Do, Pažića Prlo niže Lipovice; livade; Korita, Jezerine, Milanovo Guvno, Ornica, Kunovica, Kumanovica, Boriće, Međa, Podvodnica, Kovačevac, Osoje, Dren, Senokose, Bačevište, Vrtulje; ispaše i šume: Dublje, Miloševo Guvno, Suvo Borje, Jazbine, Stančina Kuća, Jedinak, Leskov Do, Iline Navale, Dugački Do, Čukara, Zabeo, Jelica, Dubrave, Kućetine, Kompirište, Tresava, Sejman, Teljogavac.

Starine i postanak sela.

U Dublju, kod današnjeg groblja, bilo je staro groblje. Sansijevo poslanstvo stiglo je avgusta 1611. godine, i utaborilo se u Barici, u današnjim Barama. To staro selo raselilo se 1690. godine, a današnje su zaselili Korkudi u prvoj polovini 19. veka.

Poreklo stanovništva.

-Korkudi, Đurđevići, Maksimovići, Bojovići, 4 kuće, Milićevići, 7 kuća,  Glišovići, 3 kuće, Tomovići, 10 kuća, Sv. Toma, su Moračani iz Kamenice na Ibru, ovde doseljeni pre stotinu godina; imaju odeljake u Trebiću, Mrmonjama, Jablanici, vračevskom Docu i u Toplici.

-Lončarević, 1 kuća, Petkovdan, je doseljen iz Kaljina 1900. godine.

-Lazović, 1 kuća, je od Rovčana Jevrića u Lopužnju, otac došao odivi u kuću; krvni rođaci su im Mirkovići u Jablanici i Jevrići u Barlavi.

-Korać, 1 kuća, S. Nikola, je doseljen iz Buđeva na Pešteru 1917. godine, starinom Bratonožić.

-Pažići su se odselili – verovatno u Toplicu.

IZVOR: Prema knjizi Petra Ž. Petrovića „Raška“ – izdanje 2010. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (2)

Odgovorite

2 komentara

  1. aleks

    Kako nema Baraća?

    • Milodan

      Aleks!

      Nema ih. Evo, šta piše u knjizi:

      To staro selo raselilo se 1690, a današnje su zaselili Korkudi u prvoj
      polovini 19. veka:
      -Korkudi, Đurđevići, Maksimovići, Bojovići 4 K.,
      -Milićevići 7 k., Glišovići 3 k., Tomovići 10 k., sv. Toma,
      Moračani iz Kamenice na Ibru pre stotinu godina; imaju odeljake u Trebiću, Mrmonjama, Jablanici, vračevskom Docu i u Toplici.8 — -Lončarević 1 k., Petkovdan, iz Kaljina 1900.
      -Lazović 1 K., od Rovčana Jevrića u Lopužnju, otac došao odivi u kuću; krvni rođaci su im Mirkovići u Jablanici i Jevrići u Barlavi.
      -Korać 1 k., sv. Nikola, iz Buđeva na Pešteri 1917, starinom Bratonožić.
      -Rod Pažići odselio se verovatno u Toplicu.

      Ovo je, sa moje strane malo preuređeno.

      Pozdrav!