Порекло презимена, село Баре (Нови Пазар)

11. фебруар 2018.

коментара: 2

Порекло становништва села Баре, Град Нови Пазар – Рашки округ. Према књизи Петра Ж. Петровића „Рашка“ – издање 2010. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај села.

Баре су на високој и валовитој висоравни у челенци Барског Потока, десне притоке Рашке; јужно од села је вис Граб на развођу Рашке и Ибра.

Тип села.

Дели се на крајеве који се називају по родовима, али је главна подела на Горње Баре и на Доње Баре.

Воде.

Употребљава се вода са извора: Вода у селу, Вода у Дубрави и Сељанска Вода, сви пресушују, па се тада вода доноси с малих извора који су у кориту Барског Потока, а Глишовићи имају бунар. Кроз сеоски  потес протичу Барски Поток, Томовски Поток и Дубоки Поток.

Земље и шуме.

Њиве су праве „прљуше“, неродне до под сам врх виса Граба с висином од преко 1000 метара. Места с њивама су: Раскрснице, Рупчине с воћкама, Вир, Бакча, Мала Чукара, Кашањак с воћкама, Коњушар, Бачевиште, Ланиште, Лазичак, Конопљиште, Проштац, Крчевина, Равна Њива, Кашилово, Врт, Сениште, Сокак, Павлова Њива, Дубље, Котарић, Рајковача, Лијешће, Пажиће, Вандин Гај, Наслон, Велики До, Пажића Прло ниже Липовице; ливаде; Корита, Језерине, Миланово Гувно, Орница, Куновица, Кумановица, Бориће, Међа, Подводница, Ковачевац, Осоје, Дрен, Сенокосе, Бачевиште, Вртуље; испаше и шуме: Дубље, Милошево Гувно, Суво Борје, Јазбине, Станчина Кућа, Јединак, Лесков До, Илине Навале, Дугачки До, Чукара, Забео, Јелица, Дубраве, Кућетине, Компириште, Тресава, Сејман, Тељогавац.

Старине и постанак села.

У Дубљу, код данашњег гробља, било је старо гробље. Сансијево посланство стигло је августа 1611. године, и утаборило се у Барици, у данашњим Барама. То старо село раселило се 1690. године, а данашње су заселили Коркуди у првој половини 19. века.

Порекло становништва.

-Коркуди, Ђурђевићи, Максимовићи, Бојовићи, 4 куће, Милићевићи, 7 кућа,  Глишовићи, 3 куће, Томовићи, 10 кућа, Св. Тома, су Морачани из Каменице на Ибру, овде досељени пре стотину година; имају одељаке у Требићу, Мрмоњама, Јабланици, врачевском Доцу и у Топлици.

-Лончаревић, 1 кућа, Петковдан, је досељен из Каљина 1900. године.

-Лазовић, 1 кућа, је од Ровчана Јеврића у Лопужњу, отац дошао одиви у кућу; крвни рођаци су им Мирковићи у Јабланици и Јеврићи у Барлави.

-Кораћ, 1 кућа, С. Никола, је досељен из Буђева на Пештеру 1917. године, старином Братоножић.

-Пажићи су се одселили – вероватно у Топлицу.

ИЗВОР: Према књизи Петра Ж. Петровића „Рашка“ – издање 2010. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (2)

Одговорите

2 коментара

    • Милодан

      Алекс!

      Нема их. Ево, шта пише у књизи:

      То старо село раселило се 1690, а данашње су заселили Коркуди у првој
      половини 19. века:
      -Коркуди, Ђурђевићи, Максимовићи, Бојовићи 4 К.,
      -Милићевићи 7 к., Глишовићи 3 к., Томовићи 10 к., св. Тома,
      Морачани из Каменице на Ибру пре стотину година; имају одељаке у Требићу, Мрмоњама, Јабланици, врачевском Доцу и у Топлици.8 — -Лончаревић 1 к., Петковдан, из Каљина 1900.
      -Лазовић 1 K., од Ровчана Јеврића у Лопужњу, отац дошао одиви у кућу; крвни рођаци су им Мирковићи у Јабланици и Јеврићи у Барлави.
      -Кораћ 1 к., св. Никола, из Буђева на Пештери 1917, старином Братоножић.
      -Род Пажићи одселио се вероватно у Топлицу.

      Ово је, са моје стране мало преуређено.

      Поздрав!