Порекло презимена, село Долац (Нови Пазар)

30. децембар 2017.

коментара: 0

Порекло становништва села Долац, Град Нови Пазар – Рашки округ. Према књизи Петра Ж. Петровића „Рашка“ – издање 2010. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

 Положај села.

Долац је на странама проширене долине Долачког Потока, леве притоке Дежевке, у његову горњем току, с потесом између Соколовице, Кулеша,  Белог Брда и Долачког Лаза.

Воде.

Село је оскудно водом. Усред села је чесма, која постаје од неколико малих извора, извор Чалија у Доловима, стублина у потоку Дивичњаку, чесма Долачка Вода између Доца и Скукова. Има и бунара: Бачањак усред села, Вулов бунар и Влајов бунар. Потоци пресушују.  Лети се стока гони на Вукову Воду, која је према Пиларети, и на поток у Скукову.

Земље и шуме.

Њиве и ливаде се наводњавају „браздама“ (вадама). Оне су на местима: Беглучко Гувно, Прогон с воћкама, Трлине, Трлински До, Пресечине, Сисати До, Коњска Долина, Међице, Орлови, Дријење, Кривача, Дуварине, Борић, Раван, Петровача, Стубље, Долови; шуме су на Шиљатој Чукари, Магаретњаку, Злом Челопеку, Падинама, Красоњином Лазу, Милошеву Долу, Вељем Брду и код Вуче Локве. Испуст стоке је на Соколовицу, Голом Брду, Кулешу, Раскрсници, Клењу, Пољици, Бријешћу и Дубићу.

Старине у селу.

Ниже села је старо и садашње гробље, друго старо Миљојчино Гробље је на врху брдске главице. Ниже гробља су њиве Дуварине. Ту је било село које је претходило данашњем. Село је старо. Године 1948. имало је 141 становника.

Порекло становништва.

-Матовићи, 7 кућа, Св. Лука, су Ровчани; отац казивао, да је запамтио када је у Доцу било само две њиве.

-Лопаћани, Стевановићи, 3 куће, Арсенијевићи, 2 куће, Стојковић, 1 кућа, Св. Никола, су досељени из Лопата у Шекулару; од њих су Милентијевићи у Мишчићу.

-Роглића, Поповићи, 3 куће, су од Роглића у Шароњама.

-Матковић, Јанић, 1 кућа, је од Дробњака Јанића у Врановини.

-Алексић (св. Игњат) се одселио се у Нови Пазар.

ИЗВОР:  Према књизи Петра Ж. Петровића „Рашка“ – издање 2010. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.