Poreklo prezimena, selo Dolac (Novi Pazar)

30. decembar 2017.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Dolac, Grad Novi Pazar – Raški okrug. Prema knjizi Petra Ž. Petrovića „Raška“ – izdanje 2010. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

 Položaj sela.

Dolac je na stranama proširene doline Dolačkog Potoka, leve pritoke Deževke, u njegovu gornjem toku, s potesom između Sokolovice, Kuleša,  Belog Brda i Dolačkog Laza.

Vode.

Selo je oskudno vodom. Usred sela je česma, koja postaje od nekoliko malih izvora, izvor Čalija u Dolovima, stublina u potoku Divičnjaku, česma Dolačka Voda između Doca i Skukova. Ima i bunara: Bačanjak usred sela, Vulov bunar i Vlajov bunar. Potoci presušuju.  Leti se stoka goni na Vukovu Vodu, koja je prema Pilareti, i na potok u Skukovu.

Zemlje i šume.

Njive i livade se navodnjavaju „brazdama“ (vadama). One su na mestima: Beglučko Guvno, Progon s voćkama, Trline, Trlinski Do, Presečine, Sisati Do, Konjska Dolina, Međice, Orlovi, Drijenje, Krivača, Duvarine, Borić, Ravan, Petrovača, Stublje, Dolovi; šume su na Šiljatoj Čukari, Magaretnjaku, Zlom Čelopeku, Padinama, Krasonjinom Lazu, Miloševu Dolu, Veljem Brdu i kod Vuče Lokve. Ispust stoke je na Sokolovicu, Golom Brdu, Kulešu, Raskrsnici, Klenju, Poljici, Briješću i Dubiću.

Starine u selu.

Niže sela je staro i sadašnje groblje, drugo staro Miljojčino Groblje je na vrhu brdske glavice. Niže groblja su njive Duvarine. Tu je bilo selo koje je prethodilo današnjem. Selo je staro. Godine 1948. imalo je 141 stanovnika.

Poreklo stanovništva.

-Matovići, 7 kuća, Sv. Luka, su Rovčani; otac kazivao, da je zapamtio kada je u Docu bilo samo dve njive.

-Lopaćani, Stevanovići, 3 kuće, Arsenijevići, 2 kuće, Stojković, 1 kuća, Sv. Nikola, su doseljeni iz Lopata u Šekularu; od njih su Milentijevići u Miščiću.

-Roglića, Popovići, 3 kuće, su od Roglića u Šaronjama.

-Matković, Janić, 1 kuća, je od Drobnjaka Janića u Vranovini.

-Aleksić (sv. Ignjat) se odselio se u Novi Pazar.

IZVOR:  Prema knjizi Petra Ž. Petrovića „Raška“ – izdanje 2010. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.