Poreklo prezimena, selo Osoje (Novi Pazar)

3. decembar 2017.

komentara: 3

Poreklo stanovništva sela Osoje, Grad Novi Pazar – Raški okrug. Prema knjizi Petra Ž. Petrovića „Raška“ – izdanje 2010. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Osoje na osojnoj padini Borovika, s leve strane donjeg toka Trnavske Reke.

Tip sela.

Kuće su između Ćafe i Borovika, udaljene jedna od druge, čine naselje razbijenog tipa. Zaselak Pedelje je s kućama u dolini Pedeljskog Potoka.

Vode.

Selo je oskudno izvorskom i tekućom vodom. Osoje uzima vodu sa Amzagića Česme, a Pedelje sa Saliagine Vode. Ima jedan izvor u Širokom Dolu, bezimeni. U gornjem kraju Osoja uzima se voda sa tri bunara. Kroz selo periodično teče Vrten Potok.

Zemlje i šume.

Njive su dobre plodnosti, pomešane s livadama: Bazva, Stanište, Liješće, Čibuče, Keravka, Dubiće, Borovo Polje, Klekov Laz, Metalica, Slanica, Ćeremidžinica, Kozijak, Kleče, Jasike, Jazbine, Milanovo Kućište i Preslo utrina Pedelja. Seoske ispaše i šume: Ćafa, Gaj, Šareni Kamen, Šutenovačko Brdo, Kalenica, G rabovik, Starčev Laz, Mali Laz, Divljake. Njive u Pedelju: Kulina, Dedovača, Vrbovača (s voćkama), Ravna, a na Čukari je sitna šuma.

Ime sela i starine.

Osoje je spomenuto 1780. godine. Ono je tada imalo crkvicu, čiji se temelji i sada vide na Dubiću. Pored puta za Leču ima nadgrobnih krstova. Staro „grčko“ groblje je u Klekovu Lazu u Pedelju, u kome ima vrlo starih nadgrobnih ploča. Sadašnje zajedničko groblje je niže kuća u Osoju. Staro naselje bilo je na Selištu. Naziv Osoje postao je po položaju. Pedelje je raselica Osoja.

Godine 1948. Osoje je imalo 118 a Pedelje 96 stanovnika.

Poreklo prezimena.

Rodovi u Osoju:

-Vulovići, 3 kuće, Sv. Petka, starinci ili stari doseljenici.

-Pedovići i Markovići, 3 kuće, Sv. Arhanđeo, Moračani, prešli iz Plevljana.

-Đoković, „Banjskalija“, 1 kuća, Sv. Petka, su doseljeni iz Banjske pod Rogoznom; ima ih u Borikovcu.

-Dišovići i Slavkovići, 3 kuće, Sv. Mrata, stari rod od Kuliza.

-Lakonjić i Gvozdenović, 1 kuća, Sv. Petka, su Bjelopavlići iz Padina pod Rogoznom, prešli iz Plevljana oko 1860. godine.

-Komatović i Vučković, 1 kuća, Đurđic,  su Kuči, doseljeni od Komatovića u Leči.

-Kolaci i Arsenijevići, 2 kuće, Sv. Nikola, iz Javora na Rogozni doseljeni 1909. godine, starinom Lopaćani.

-Milošević, 1 kuća, Sv. Jovan, su doseljeni iz Rudna u Brvenici 1923. godine. Jeremić u Lopužnju je odeljak.

-Amzagići odselili se 1912. godine u Novi Pazar.

Rodovi u Pedelju:

-Slavkovići, 2 kuće, su od Dišovića u Osoju; imaju odeljake u Netvrđi i Plevljanima.

-Markovići, 4 kuće, Sv. Nikola, su Kuči, prešli iz Plevljana.

-Lakonjić, Miković, 1 kuća, Pavićević, 1 kuća, su od Lakonjića u Osoju.

-Dražović, 1 kuća, Sv. Vasilije, je Vasojević; ima odeljaka u podbukovičkom Lukovu.

-Maksović, 1 kuća, Radojičići, 2 kuća, Radovanovići 2 kuće, Sv. Petka, su Gašani iz Ibarskog Kolašina.

-Pedovići, Simovići, Radosavljevići, 2 kuće, Sv. Arhanđeo, su od Pedovića u Osoju.

IZVOR: Prema knjizi Petra Ž. Petrovića „Raška“ – izdanje 2010. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (3)

Odgovorite

3 komentara

  1. zoran radosavljević

    Poštovani‚moji radosavljevići sa slavom svetog Arhangela‚‚žive u selu Gornja Mirnica u Opštini Kuršumlija u Topličkom kraju na padini planene Kopaonik‚‚od davnina zovu nas Boljarci po selu Boljare u opštini Sjenica‚‚vidim da u selu Osoje Opština Novi Pazar postoje Radosavljebići sa slavom sveti Arhangel‚‚vidim da i u selu Gračane postoje Radosavljevići‚‚dali smo mi svi od istih Radossavljevića‚‚pradeda mi se zvao Vuka‚‚deda Milutin i otac Drago‚‚moj pradeda Vuka imao je brata Vukašnai oboica su živela u selu Gornja Mirnica‚‚kako im se zvao otac i deda nepoznato mi je kao i ko je iz Boljara pre Vuke i Vukašina došao u Toplički kraj u selo gotnja Mirnica

    • Milodan

      Zoran Raedosavljević!

      Sve do sredine 19. veka prezimena su se, uglavnom, preuzimale od imena oca porodice, tako da Radosavljevića u Srbiji, a i šire, po Radosavu ima nebrojeno. Da li su Vaši Radosavljevići u vezi sa ovim u Osojima, sudeći po Krsnoj slavi, je mogućnost koju ne treba isključivati ali ni prihvatati, što bi se reklo “mož da bidne al’ ne mora da znači”.

      Pozdrav!
      Milodan

  2. zoran radosavljević

    Poštovani‚‚dali imate saznanja‚‚do kad su moji Radosavljevići sa slavom Svetog Arhangela živeli u Selo Boljare‚‚Vi ste u pravu i dali su živeli u selu Boljare sa tim prezimenom‚‚možda je izvorno prezime bilo neko drugo‚‚ako znate bilo bi mi korisno radi daljeg prikupljanja podataka o mojim predcima‚‚unapred zahvalan