Poreklo prezimena, selo Dedevci (Kraljevo)

5. novembar 2017.

komentara: 0

Poreklo prezimena sela Dedevci, Grad Kraljevo – Raški okrug. Prema knjizi Dragoljuba  V. Korićanca „Nadibar“ – izdanje 1992. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Naselje se nalazi na prisojnom delu istočnih povijaraca planine Jelice, a uokruženju sela Roćevića, Pekčanice, Lazca i Bukovice.

Zemlje i šume.

I pored toga što se naselje nalazi na brdovitom terenu zemljište je plodno. U ukupnoj površini naselja, koja iznosi 705 hektara, njive učestvuju sa 18%, voćnjaci sa 20% , livade sa 13%, pašnjaci sa 12%, šume sa 29%, vinogradi sa 1% i neplodno zemljište sa 7%.

Postanak sela i istorijat.

Kako se naselje ne pominje ni u jednom turskom popisu ia petnaestog i šesnaestog veka, možemo zaključiti da je nastalo u HVII ili početkom HVIII veka, tj. u vreme velikih demografskih promena. Na starim austrijskim kartama iz 1783. godine naselje je upisano kao Dedoevtze. Iz protokola prihoda čibučkih za 1822. godinu vidimo da su Dedevci tada imali samo 15 domaćinstava.

Od rodova navedenih u ovom protokolu danas prepoznajemo samo Belaćeviće, jer su neki u međuvremenu promenili svoje rodovsko ime, a drugi se spustili sa brda u atar sela Roćevića, kao Pilovići.

Milićevići i drugi.

Ime sela.

Ime naselja su najverovatnije preneli doseljenici iz predela planina Čičovice i Mokre Gore u Ibarskom Kopašinu, gde takođe postoji naselje sa istim imenom– Dedoevci, kao što se i ovde u prošlom veku zvalo.

Poreklo stanovništva.

Redni broj-naziv roda-broj kuća 1990-Krsna slava-poreklo

1 Belaćevići – 1 Đurđevdan,  Belaćevac

2 Bunardžići – 2 Stevanjdan,  Starosedeoci

3 Bunići – 3 Petrovdan

4 Veličići – 1 Vračevn

5 Korićanci – 3 Mratindan,  Bogutovac

6 Kostovići – 7 Stevanjdan

7 Lazarevići – 2 Stevanjdan

8 Majstorovići – 11 Simeundan

9 Maričići – 2 Đurđevdan

10 Markovići – 1 Stevanjdan

11 Matovići –  1 Nikoljdan

12 Milenkovići – 4 Nikoljdan,  Luke–Ivanjica

13 Miletići – 1 Stevanjdan

14 Obradovići – 5 Đurđevdan

15 Ostojići –1 Stevanjdan

16 Petrovići – 5 Stevanjdan

17 Radosavljevići – 9 Stevanjdan

Ostali podaci o selu.

U Dedevcima je 1827. godine rođen Sava Sretenović. Osnovnu školu je završio u Vrdilima. Vrlo ambiciozan i darovit studirao je Bogosloviju u Beogradu i Kijevu i završio 1849. godine. Sa nepune 22 godine starosti Sava je stupio u državnu službu. Bio je profesor Bogoslovije, arhivar, sekretar i načelnik Ministarstva prosvete. Umro je u Beogradu 1893. godine, a sahranjen je kod manastira Rakovicv–Beograd.

Iz protokola Kneza Miloša pod brojem 2455, 2459 i 2492 od 13. 14 i 17. decembra 1824. godine vidi se da je Kosta Bunardžija (Bunardžić) iz Dedojevada bio u zaveri sa Simom iz Lakca. Simom Bogdanovićom iz Tamnika i Radosavom iz Bresnice protiv kneza Miloša.

Njihov plan je bio da se pobiju sakupljači poreza, da se iskoristi nezadovoljstvo naroda okrutnom vladavinom kneza Miloša i velikim nametima. Poznato je da su neki od zaverenika pohvatani i obešeni, ali se iz dokumenata ne vidi da li je sa njima i Kosta platio glavom.

IZVOR: Prema knjizi Dragoljuba  V. Korićanca „Nadibar“ – izdanje 1992. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.