Не пропустите: Велики попуст на ДНК тестирање на Српски ДНК дан 14. септембра 2017. Пожурите, пријавите се!

18. августа 2017.

коментара: 8

Друштво српских родословаца „Порекло“ покренуло је 14. септембра 2012. године Српски ДНК пројекат, јединствен подухват из области генетичке генеалогије на нашим просторима. Обележавајући тај датум, а у сарадњи са нашим пријатељима из београдског ДНК центра за генетику, организоваћемо ДНК тестирање под веома повољним условима. 

Цена тестирања поводом “Српског ДНК дана” биће 6.000 динара (редовна цена је 13.000 динара). Уз овај износ биће потребно уплатити и најмање 500 динара донације за Српски ДНК пројекат.

Реч је тестирању којим се утврђује прапорекло по мушкој линији,  тј. по Y-ДНК хромозому, што значи да се могу тестирати само мушкарци (нажалост, наше лабораторије још нису у могућности да раде и тзв. mt-ДНК тестирања, тј. да утврђују прапорекло по женској линији, па из тог разлога није могуће да се тестирају и особе женског пола).

ДНК тестирање ће моћи да се обави у четвртак, 14. септембра 2017. у ДНК центру за генетику (www.dnk.rs), Светозара Ћоровића 10 (угао са Владетином) од 9.00 до 19.00 часова. Они који нису из Београда моћи ће да пошаљу узорак поштом, тако да он стигне на напред поменуту адресу у периоду од 11. до 15. септембра 2017.

Тестирање је безболно и обавља се тако што се са штапићем за букални брис узме узорак утрљаваљем штапића по унутрашњој страни образа.

Добија се резултат на 23 маркера, што је довољно да се одреди припадност одређеној хаплогрупи и утврди сродство са досад тестираним појединцима.

Пријаве за тестирање шаљите на [email protected] са назнаком: Пријава за тестирање за Српски ДНК дан. По пријему пријаве добићете све неопходне инструкције за даље кораке.

Напомињемо да чланови Друштва српских родословаца “Порекло” (са плаћеном чланарином за 2017. годину) имају право да предложе до три кандидата за тестирање, а они ће бити ослобођени обавезе уплате донације за Српски ДНК пројекат.

Резултати ће бити објављени у табели Српског ДНК пројекта, уз анализе и дискусије на нашем форуму.

Пријаве за тестирање примамо до 11. септембра 2017.

Пожурите!

 

Коментари (8)

Одговорите

8 коментара

 1. Sergio

  Једва чекам резултате.

 2. Пријављујем се за тестирање на српски ДНК дана 14. септембра 2017. год.
  Живим у Ваљеву. Шта даље и како ?

  • Јовица Кртинић

   Поштовани г. Живковићу, примили смо Вашу пријаву и послали смо Вам имејл на који треба да одговорите. Свако добро и хвала на учешћу у овом подухвату!

 3. Stefan

  Pozdrav,
  gledao sam Vas u emisiji ljudovanje i volio bih da saznam svoje porijeklo. Spomenuli ste da 14.9. radite testiranje sa popustom u Banjaluci, pa mozete li mi dati tacne informacije gdje i u koje vrijeme ce se testiranje odrzati ?
  Ja sam trenutno u inostranstvu, ali bih poslao brata da uradi umjesto mene.
  Takodje me zanima da li je dobro da uradim testiranje i po majcinoj liniji preko ujaka da sto bolje utvrdim porijeklo sa obe strane?
  Ako mozete sto prije da odgovorite.
  Pozdrav, Stefan

 4. Tufegdzic Aleksandar

  Moze li neki popust van jubileja.Kud propustih ovo.