Порекло презимена, село Виландрица (Гаџин Хан)

7. август 2017.

коментара: 0

Порекло становништва села Виландрица, општина Гаџин Хан – Нишавски округ. Према књизи Драгољуба Симоновића „Заплање“. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај села.

Село лежи са југоисточне стране Селичевице. До Другог светског рата село је било потпуно увучено у планину тако да се са пута Гркиња – Горњи Барбеш није могла видети ниједна кућа. После рата Виладричани су почели да „силазе“ из планине и подижу куће ближе поменутом путу.

Воде.

Кроз село протиче поток који се по селу зове. Са обе стране потока налазе се куће. На најлепшем месту је новоизграђена основна школа. Најважнији извор у Селичевици који припадају селу су: Базак – са кога је вода 1970 године доведена вода у село, Буке, Студенац, Симоново Кладенче и др.

Земље ишуме.

Виногради су у Подини и Крушевом Делу. Шуме у пољу су на местима званим: Сланиште, Петричков Међак, Грнчарска Њива, Длага Шума. Ливаде су на местима: Влаашка Ливада, Вирови, Нова Ливада, Црвена Долина и Млака.

Порекло становништва.

-Ђорђинци* су најбројнија фамилија у Виландрици. Њен оснивач је Ђорђе, који је рођен 1770. године. Зна се да је Ђорђе староседелац. Према породичном предању двојица Ђорђевих потомака – Цона и Јованча су добро стајали са Турчином, чије име није упамћено, спахијом села пре ослобођења. Тај Турчин је дао Јованчи и Цони две њиве на поклон, Росуљу и Длагу Шуму. Има их одсељених у Ниш, преко 10 породица. Оснивач рода Ђорђе је 1841. године убијен од Арнаута због учешћа устанку 1841. Наиме, Ђорђе је у буну послао синове и са устаницима сарађивао.

-Бабаружински (Тасићи). Родоначелник је Коста, рођен око 1840. године. Име су добили по Баба Ружи али се не зна чија је она жена била. Славе Никољдан а Тасићи Пејчиндан.

-Костићи. Оснивач рода је Коста, рођен око 1850. године. Има их одсељених у Ниш. Славе Аранђеловдан.

-Стаменковићи. Ово је једна од најмлађих родова у селу. Сава из Бабаружинске фамилије је хтео да посини Александра (Санду) па га је из Горњег Бабеша довео, оженио, али је одустао од усвајања. Међутим Александар наставиода живи у Виландрици. Славе Томиндан.

-Ђошини*. Овај род основао је Илија, рођен око 1823. године у Брестовом Долу код Пирота. После угушења устанка Илија је побегао у Виландрицу 1841. године. Био је мутавџија. У селу их има 4 куће и исто толико у Нишу.

-Михајловићи. Заснивач рода Михајло, живео је око 1820. године и његово порекло се везује са виландричку фамилију Савини, која је староседелачка. У Нишу их има 6 кућа, у Виландрици две и исто толио у Горњем Барбешу. Део фамилије слави Савиндан а део Никољдан.

-Здравковићи (Јерци). Ово је староседелачка фамилија, коју је основао Здравко, рођен око 1840. године. Имају надимак Јерци, јер се неколицина њих оженила из околине Ужица. Склони су раду, чувању стоке и лову. Има их три куће у Виландрици, 4 у Нишу и једна у Смрдану. Славе Аранђеловдан.

-Маринковићи (Крстићи). Оснивач рода Маринко рођен је 1820-25. године. Староседелачка фамилије. И Виландрици их има 7 кућа а у Нишу 6. Један члан овог рода живи у Винарцу код Лесковца. Зову их Чпиљци јер су неког од предака називали Чпиља. Славе Аранђеловдан.

-Мишићи*. Фамилију је основао Миладин, кога је мајка, приликом преудаје, довела из Доњег Барбеша.

-Стаменковићи други. Оснивач рода Стаменко доселио се из околине Пирота, после устанка 1841. године, најпре у Прву Кутину а затим у Виландрицу. Један од предака је био поштар, носио је тефтер, па су добили надимак Тефтедари. Славе Митровдан.

-Митићи. Они су староседеоци. Оснивач рода био је Мита. У селу их има две кућа а у Нишу три. Познати су по својој умешности. Воле технику и као самоуци израђују многе предмете за кућне потребе. Надимак им је Бусоњци, вероватно од бусаре у којој је неко од предака живео. Славе Аранђеловдан.

-Китановићи. Оснивача рода Китана довела је мајка из Гркиња, из фамилије Милорадови, приликом преудаје, па је био пасторак. И селу их има 7 кућа, Гркињи једна, у Нишу 6. У фамилији има инжењера, лекара и других. Славе Никољдан.

-Ставрићи. Оснивач рода је Дина, који се доселио из Малошишта. Славе Никољдан.

-Костићи* други. Оснивачи рода, браћа Пешко и Велко су староседеоци. Имали су воденицу на Виландрици. Сви потомци овог рода живе у Нишу а деца су завршила разне школе.

*Не каже се коју славу славе.

ИЗВОР: Према књизи Драгољуба Симоновића „Заплање“. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.