Poreklo prezimena, selo Lalinovac (Lebane)

15. jul 2017.

komentara: 2

Poreklo stanovništva naselja Lalinovac, opština Lebane – Jablanički okrug. Prema knjizi Jovana V. Jovanovića „Pusta Reka“. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Lalinovac je pustorečko selo locirano na južnom obodu oblasti i istočnim padinama bučumetske jezerske terase. Sa južne strane sela, kod njegovog zaseoka Bogujevac nalazi se duboka rasedlina po čijem dnu teče reka Jablanica. Lalinovac je prosečen paralelnim dolinama Lalinovačkog potoka na jugu i Svinjaričke reke na severu.

Tip sela.

Selo je podeljeno na četiri mahale: Bogujevac, Lalinovac (centar), Borovačka Mahala i Kladenac. Mahale su udaljene jedna od druge rastavljene njivama, livadama i drugim parcelama. Pojedine mahale su zbijenog tipa. Susedna sela su: Radunovac, Bučumet, Baičina, Svinjarica, Štulac i Geglja.

Ime sela.

Najverovatnije je ime ovog sela došlo od njegovog osnivača, čoveka koji su ovde prvi zaselio ili, pak, imena vlastelina kome je selo pripadalo. Nazivi mahala: Bogojevac po nekom Bogoju, Borovačka Mahala po borovima ili imenu Bora, Kladenac po kladencu-izvoru.

Vode.

U ataru ovog sela se obrazuju Lalinovački Potok koji teče paralelno sa Svinjaričkom Rekom u pravcu severoistoka. Lalinovački Potok prolazi kroz Štulac i opasuje Caričin Grad sa jugoistočne strane.

Osim ovog potoka u selu ima i izvora. U Mahali Bogujevac jedan kladenac nosi turko ime Čubura; drugi izvor je u mahali Kladenac. To je jak izvor kod koga su iskopana dva rezervoara za vodovode do mahale Kladenac i jednog dela sela Štulac – mahale Kodralije.

Starine u selu.

U blizini zadružne prodavnice nalazi se crkvište urasle u šiprag. Tragovi crkve se jasno poznaju, omanja bogomolja 6 sa 4 metra. Zidana je vizantijskim tegulama. Crkva je slavila Spasovdan. Lalinovac ima crkvu  i zgrađenu posle Prvog svetskog rata i posvećena je Sv. Đorđu.

Zemlje i šume.

Atar sela Lalinovac je veliki 640 hektara, od koje površine oranice i bašte zahvataju prostor od 349 hektara, voćnjaci 21, vinogradi 6, livade 93, pašnjaci 57, šuma 99 dok je neplodno 16 hektara.

Zemlja nosi ove nazive: Rid, Rašina Padina, Dimitrovica, Ornica, Rid drugi, Ispod Groblja, Ramonovo, Donje Livade, U Potok i Cekićevo,

Iako uzvodno od Geglje i njenog atara, lalinovačka zemlja je pitomija, kultivisanije i bolje je plodnosti od one u selu Geglja.

Poreklo stanovništva.

Lalinovac je imao 1953. godine 104 kuće i 684 tanovnika; 1961. – 115 – 635; 1971. – 122 – 544 stanovnika.

Sadašnje stanovništvo čine ovi rodovi:

U mahali Bugujevac žive:

-Đokići-Šarenogunjci su doseljeni iz Krive Reke.

-Mosići su iz Krive Reke.

-Đokini su iz Krive Reke.

-Mladenovići su iz Krive Reke.

-Spasići su iz Krive Reke.

-Mitići su iz Krive Reke.

-Maksimovići su iz Krive Reke.

U mahali Borovce žive:

-Stojanovići-Garci su iz Gara – Vlasotince.

-Cekići su iz Šoplika.

-Spasići*.

-Nikolići*.

-Stanojevići*.

-Andrejevići*.

-Arsići*.

*Ne kaže se ništa o poreklu

U centralnom delu Lalinovca žive:

-Ignjatovići su iz Dejana.

-Stojanovići su iz Dejana.

-Nikolići su iz Gurgutova.

-Dimitrijevići*.

-Tasići*.

-Cvetkovići*.

-Simići (Stojanča) prizetko iz Orana.

*Ne kaže se ništa o  poreklu.

U mahali Kladenci žive:

-Nikolići su iz Dobrog Polja.

-Stamenovići su iz Gara.

-Denići su iz Krive Reke – selo Tirince.

-Cekići*. Ne kaže se poreklo.

-Stojanovići (Blagoje) prizetko iz iz Lopaštice.

-Ilići su iz Krive Reke.

-Stojanovići drugi su iz Krive Reke.

Zanimanje stanovništva.

Zemljoradnja je bilo glavno zanimanje Lalinovčana. Sejali su pšenicu, kukuruz, ovas i ječam. Krompir za sopstvene potrebe. Sada se o zemlji staraju samo starci i žene. Omladina je sva okrenuta zanatima – većinom u građevinarstvu. Nešto mladih ide na školovanje.

Od stoke imaju u proseku po dve krave a u celom selu ima 50-60 ovaca. Svinje gaje za domaće potrebe. Od živine gaje kokoške i ćurke.

IZVOR: Prema knjizi Jovana V. Jovanovića „Pusta Reka“. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (2)

Odgovorite

2 komentara

  1. Zoran

    Veoma lepo objasnjeno i razjasnjeno svaka cast.

  2. Aleksandar

    U tekstu o tipu sela naziv sela nije Radulovac već Radinovac i nije Baičina već Bačevina.
    I u selu Kladance Blagoja je prizećen iz Lapaštice a ne Lopaštice .