Poreklo prezimena, selo Zorovac (Bojnik)

2. jul 2017.

komentara: 0

Poreklo stanovništva naselja Zorovac, opština Bojnik – Jablanički okrug. Prema knjizi Jovana V. Jovanovića „Pusta Reka“. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Ovo malo selo od svega dvadesetak kuća nalazi se na valovitom zemljištu čija se nadmorska visina kreće između 347 i 382 metra, na oko sedam kilometara severno od Bojnika. Susedna su mu sela: Granica na severu, Obilić na severoistoku, Plavce na istoku, Gornje i Donje Konjuvce i Mala Crkvica na jugu.

Ime sela.

Zorovac je dobio ime po kraljici Zorki, ženi Kralja Petra I, a kćeri crnogorskog Kralja Nikole.

Vode.

Van puteva, Zorovac je daleko i od tekućica u ovoj oblasti. Za nevolju, u ovom selu se teško nailazi i na izdansku vodu, tako da celo naselje ima samo jedan bunar, koji leti presuši.Stoga stanovnici ovog sela hvataju kišnicu, kojom se služe za mnoge svoje potrebe u vodi.

Zemlje i šume.

Atar ovog malog sela je isto tako mali; ima svega 119 hektara. Od ove poršine pod šumom su tri hektara, isto toliko pod livadama a ostalo je obradiva zemlja.

Zemlja nosi ove nazive: Balićeve Livade, Na Petrovo, na Brdo, na Božovo.

Postanak sela i prošlost.

Zorovac je zaseljen početkom XX veka. Prvi doseljenici došli su iz Crne Gore 1904 godine. Zemljište je bilo pod šumom i pašnjacima. Doseljenici su iskrčili šumu i tako stvorili dvorišta za svoje kuće i njive. Prve njive obrazovane su na krčevini, donosile su dobar plod. Paše je bilo u izobilju za mali broj doseljenika i njihova stada. Vremenom se iscrpljivala zemlja pa je davala manje roda. Danas njive Zorovca ne daju vusoke prinose jer je stajskog đubriva malo a veštačko skupo.

Poreklo stanovništva.

Do pedesetih godina ovog veka, Zorovac je bio čisto crnogorsko naselje. U njemu su živeli rodovi prvih doseljenika: Žižići iz sela Miloševića pod planinom Vojnik blizu Šavnika; Malovići iz Drobnjaka, Lakićevići-Cuce, Todorovići-Morače: Škiletići-Pješivci. Prva četiri roda doselila su se u Zorovac 1904. godine a Škuletići 1912. godine.Od Crnogoraca je u Zorovcu živeo i Milorad Petrović, koji se kasnije naselio naselio u Donjem Konjuvcu, gde sada ima svoje potomke. Pedesetih godina selo menja karakter čisto crnogorskog naselja; Crnogorci se sele u Leskovac i druge gradove u Srbiji a njihova imanja kupuju novi naseljenici. Tako se prvi Vranjanac Milorad Krstić naselio u Zorovcu 1953. godine. Pre dolaska u Zorovac, Milorad je živeo u susednom selu Plavcu, gde su mu preci došli iz vranjanskog sela Surdula 1908. godine. Milorad se oženio Crnogorkom Jovankom Žižić i došao na njeno imanje.

Sada u Zorovcu žive ovi rodovi:

-Žižići su iz okoline Šavnika, doseljeni 1904. godine.

-Malovići su iz okoline Nikšića – Drobnjaci, doseljeni 1904. godine.

-Lakićevići-Cuce su doseljeni 1904. godine.

-Todorovići-Moračani doseljeni su 1904. godine.

-Škuletići-Pješivci doseljeni su 1912. godine.

-Krstići-Vranjanci doeljeni su 1953. godine, prizetko.

-Stankovići su iz Kostadinca (Kosovo) doeljeni 1955.. godinee.

-Kovačevići-Ere su iz Vlasova (Prolom Banja) su doseljeni 1956 godine.

-Tasići su iz jablaničkog sela Radevca, doseljeni 1960. godine.

Zanimanje stanovništva.

U selu su staračka domaćinstva. Glavno zanimanje je zemljoradnja. Seje se pšenica ikukuruz. Ima nešto vinograda, i to na manjim površinama. Imaju nešto šljivika. Od komina i šljiva peku rakiju. Ispeku po stotinu litara rakije i to popiju. Omladina je napustila selo i zaposlila se u fabrikama, armiji i miliciji.

Od stoke čuvaju u proseku po dve krave, 1- 2 svinje i nešto živine, sve za domaće potrebe.

Deca školskog uzrasta, koliko ih još imaju u selu, pohađaju niža odeljenja osnovne škole u selu Granici a viša odeljenja u Bojniku.

IZVOR:  Prema knjizi Jovana V. Jovanovića „Pusta Reka“. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.