Poreklo prezimena, selo Malo Vojlovce (Lebane)

28. maj 2017.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Malo Vojlovce, opština Lebane – Jablanički okrug. Prema knjizi Jovana V. Jovanovića „Donja Jablanica“.  Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Selo Vojlovce se nalazi u aluvijalnoj ravni reke Jablanice, na njenoj desnoj obali. Od Leskovca je udaljeno oko12 kilometara.

Tip sela.

Po tipu to je zgusnuto selo izduženog oblika, u simbiozi sa selom Cekavicom.

Ime sela.

Nejverovatnije homonim od srpskog srednjovekovnog muškog imena Voilo. Za razliku od Velikog Vojlovca, koje je veće naselje, ovo se zove Malo Vojlovce. Ranije se zvalo Pusto Vojlovce, kako su ga zabeležili hroničari sela ovoga kraja.

Vode.

Reka Jablanica je jedina tekućica u ovom selu. U ataru sela postojala su dva kladenca – Rovine i Rid. Ovde su nekada bila pojila za stoku. Sada su zatrpani.

Iako je blizu Jablanica, izdan se zadnjih godina povukla. Nekada je bila na  4-5 metara. Sada meštani koriste hidrofore koji sa veće dubine izvlače zdravu pijaću vodu za ljude i stoku.

Zemlje i šume.

Atar sela Malog Vojlovca se prostire na 237 hektara. Najveći deo ovog prostora je pod šumom – 103 hektara.

Zemlja nosi ove nazive: Selište, Paraspur, Lojzište, Kajtazovica, Grobljarske, Poprljivica, Progon, Prosjak, Kranja, Gusina, Ranđelove Njive, Golke i Cincarske Vrbe.

Postanak sela i prošlost.

Za Malo Vojlovce (naziv „PUSTO“ održao se u narodu do današnjih dana) nemamo ništa da zabeležimo mada se radi o starom srpskom selu nastalom u toku stare nemanjićke države. Turci su u sumarnom popisu sela nahije Dubočica zabeležili kao timarsko selo nahije Prokuplje 1516. godine pod imenom Donje Vojlovce. Možda se na malo i veliko Vojlovce (poturskom tefteru Gornje i Dolnje Vojlovce) odnosi na ono što je Dragoljub Trajković zabeležio u svome redu „Stanoništvo leskovačkog kraja“. Migracione struje koje su izazvali Turci krajem XIV i početkom XV veka često prelaze Savu i Dunav i zaustavljaju se u južnom predelu Podunavlja. U njima učestvuju ne samo stanovnici Kosova i iz dinarskih krajeva, već i oni iz Pomoravlja.

Jedna od tih struja, prvih godina XV veka, povela je i naše pretke iz Leskovačke oblasti. Tada su sa stanovnicima nekadašnjeg sela Vojlovca pošli i kaluđeri i u okolini Pančeva osnovali manastir Vojlovce. Odakle potiče ime banatsko manastira Vojlovce tek treba da se istraži a pretpostavka da se radi o „manastiru“ iz sela Vojlovca u  Donjoj Jablanici i dokaže.

Kao i selo Cekavica i Malo Vojlovce je bilo počitlučeno posle tanzimatske reforme turskog carstva. Slobodu su dočekali kao selo pod gospodarlukom.

Poreklo stanovništva.

Zabeleženo je da je posle oslobođenja od Turaka selo Pusti Vojlovci imalo 13 poreskih glava i 10 kuća – podaci su iz dva različita izvora.

Po statističkim podacima selo Malo Vojlovce je 1948. godine imalo 239 stanovnika; 1953. – 250;  1961. – 243; 1971. – 225 i 1981. – 233 stanovnika.

Stanovništvo sela čine ovi rodovi:

-Stojanovići su nepoznatog porekla.

-Lazarovi (Lazarevići) u nepoznatog porekla.

-Veljini su poreklom iz Slavujevca. Ime su dobili po pastiru Velji, koga je neko, dok je čuvao koze, zaklao i bacio u šumu. Ovo se desilo pod Turcima.

-Kopinci (Cvekovići) su iz Konjina – bežali od Turaka i Arnauta.

-Pančini su nepoznatog porekla.

-Mitići su nepoznatog porekla.

-Stojiljkovići su nepoznatog porekla.

-Pejići su nepoznatog porekla.

-Denići su nepoznatog porekla.

-Đokići su doseljeni iz Konjina.

-Stamenkovići su nepoznatog porekla.

U ovom selu ima grupa Roma. To su:

-Kurtešići su doseljeni iz Bošnjaca.

-Osmanovići su nepoznatog porekla.

-Arifovići su iz Belanovca.

Svi su muslimani. Smatraju se erlijama.

IZVOR: Prema knjizi Jovana V. Jovanovića „Donja Jablanica“.  Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.