Poreklo prezimena, selo Nakrivanjski Čifluk (Leskovac)

9. april 2017.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Nakrivanjski Čifluk, Grad Leskovac – Jablanički okrug. Prema knjizi Jovana Jovanovića „Leskovačko Porečje“.   Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Nakrivanjski Čifluk je malo selo koje se nalazi između Strojkovca i Nakrivnja i to na obema obalama Nakrivljanske Reke. Sa severoistočne strane nalazi se kanal na kome su izgrađene mnogobrojne vodenice u ataru sela Nakrivnja, Nakrivanjskog Čifluka i Strojkovca, pa je najveći deo ovog sela lociran između Nakrivanjske Reke i  ovog kanala, dok se samo tri domaćinstva nalaze na levoj obali Nakrivanjske Reke.

Ime sela i prošlost.

Kao što to njegovo ime pokazuje, nakrivanjski Čifluk je najpre bio veliko dobro obrađivano po sistemu čifluka. Milan Đ. Milićević ga pominje kao seosko naselje sa 12 poreskih glava. Čije je vlasništvo ovaj čifluk pred kraj turske vlasti ne može se sa sigurnošću tvrditi. Morao je biti, i verovatno da je bio, jednog od gospodara sela Nakrivnja, ali isto tako je moguće da je njegov vlasnik bio i leskovački čorbadžija Neško Mitrović, koji je ovde imao svoju vodenicu, koja je nosila naziv“Neškova vodenica“-

Zemlje i vode.

Nakrivanjski Čifluk, kao malo selo, ima mali atar. Nazivi zemljišta nose ove nazive: Grbavica, Pašine Njive i Kusa Padina. Na Kusoj Padini su njive i zabrani ovog sela.

Kao što je već rečeno, selo se nalazi na obalama Nakrivanjske Reke i kanala. Oba ova vodena toka imaju tekuće vode preko cele godine. Osim toga izdanska voda je blizu površine zemlje. Nivo vode u bunaru jednog meštanina, sa kojeg se vodom služe i okolna domaćinstva čini se da je iznad nivoa vode u samoj Nakrivanjskoj Reci, čije je korito od bunara udaljeno jedva dvadesetak metara.

Poreklo stanovništva.

U Nakrivanjskom Čifluku živi 10 rodova sa 29 domaćinstava ili kuća. To su ovi rodovi:

-Stojiljkovići su starosedeoci i čifčije Neška Mitrovića.

-Stankovići (Đorđe) su takođe starosedeoci.

-Mićići (Petar) su poreklom iz Rašinog Laza.

-Ristići (Vlajko) su poreklom iz Žabljana, usinjen od Čunguraca.

-Ilići-Čungurci su starosedeoci.

-Pavlovići su starosedeoci.

-Nikolići-Tukini su starosedeoci.

-Jovići su starosedeoci.

-Kocići-Kalajdžici su starosedeoci.

-Jovanovići-Slatinci su poreklom iz Slatine.

Zanimanje stanovništva.

Stanovnici ovog sela se bavi zemljoradnjom kao glavnim zanimanjem. Od stoke svako domaćinstvo se trudi da ima bar po dve krave, koje služe za oranje, vuču i mleko. Zanatom se niko ne bavi a u Vučju radi 11 muškaraca i žena na nižim radnim mestima pa tako domaćinstva upotpunjuju svoj porodični budžet.

IZVOR: Prema knjizi Jovana Jovanovića „Leskovačko Porečje“.   Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.