Poreklo prezimena, selo Golema Njiva (Leskovac)

11. februar 2017.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Golema Njiva, Grad Leskovac – Jablanički okrug. Prema knjizi Jovana V. Jovanovića „Leskovačko Polje i Babička Gora“ nastaloj na osnovu prikupljenih podataka 1977. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Golema Njiva je planinsko selo zaseljeno na Babičkoj Gori gotovo na istoj nadmorskoj visini kao i selo Babičko. Ono se nalazi na dosta strmoj padini planine ispod najviše jezerske terase.

Tip sela.

Golema njiva nije gomilasto kao što je Babičko u svom centralnomm delu, ali je i ono zbijenog tipa.

Ime sela.

Kada je došlo do demografskog razvoja sela Crkovnice (Staro Selo) postalo nemoguće živeti počeli su se naseljavati na takozvanoj Golemoj Njivi istočno od sela da bi postao zaselak Crkovnice kojije u novije vreme steklo status zasebnog sela pod imenom Golema Njiva.

Vode.

U samom selu, ispod škole, nalazi se jak izvor planinske vode, kojije pretvoren u česmu. Voda iz česme u jakom mlazu neprekidno teče, pa se stvara vodotok koji ide ka selu Drćevcu. U Golemoj Njivi ima dosta izvora i kladenaca. Tako postoji Kladenac kod Bače, Turski Kladenac, Visoka Česma i Jaka Voda. U selu ima bunara iako su na visokoj planinskoj kosi. Iz izvora Visoka Česma i Jaka Voda kaptažom je uhvaćena voda i tako stvoren seoski vodovod za mnoga domaćinstva.

Zemlje i šume.

Atar sela Goleme Njive zahvata prostor od 514 hektara od čega su njive i bašte 303, voćnjaci 7, vinogradi 72, livade 23, pašnjaci 70, šume samo dva dok je neplodno 37 hektara.

Potesi nose ove nazive: Galov Kamen, Temija, Žutino Trlište, Gumnište, Zbegovi, Crni Panj, Dalga Garina, Gaber, Kurušnjak, Lešje, Zapiss, Dubrava, Srednje Bilo, Dresnik, Barice, Vrlo Prisoje, Blato, Gled’c, Trbanove Trle, Bela Reka, Gradište, Radanovac, Raskrsje ispod sela, Raskrsje jugoistočno od sela i Golema Livada.

Postanak sela i prošlost.

Selo Golema Njiva je kao srpsko selo novijeg datuma. Nastalo je iseljeavanjem Crkovničana na svoja trlišta i gumna. Postoje u ovom selu tragovi predslovenske kulture. Tako je na lokalitetu Trolo bilo „latinsko groblje“. Na lokalitetu Ravnište nailazi se takođe na tragove predslovenske kulture.

U Dolini Crne Reke, nešto iznad njenog korita na desnoj obali, na maloj zaravni, nalazi se najstariji srpski sakralni kulturni spomenik – manastir Sv. Bogorodice – podignut 1499. godine, svakako podignut na temeljima ranovizantijske crkve, koja je služila kao bogomolja stanovnicima podgrađa koji su svoje mrtve ukopavali na lokaliteti Trolo.

Na levoj obali Crne Reke diže se stari kupasti vis, na čijem je vrhu bio ranovizantijski a moguće je i rimski kastel unutar čijih zidova postoji minijaturna crkva, očuvanih temelja i apside, koja je služila za verske potreba posade ove tvrđave.

Poreklo stanovništva.

Golema Njiva nije zabeležena u popisu posle oslobođenja od Turaka. Iz tog vremena pominje se u sastavu janjuške opštine samo selo Crkovnica sa 64 domaćinstva.

Po popsiu iz 1953. godine selo Golema Njiva ima 80 domaćinstava sa 509 stanovnika dok je 1971. godine selo imalo 97 domova i 439 žitelja.

Rodovi popisani 1977. godine:

-Pop Savinci su poreklom iz Ćustendil Banje.

-Pop Stankovi su iz Ćustendil Banje.

-Petkovci su starosedeoci – iz Starog Sela.

-Milenčini su starosedeoci – iz Starog Sela.

-Stanojinci-Stanojevci ili Gizdavci si prešli iz Starog Sela.

-Todorovci su iz Berilja, doseljeni za vreme Turaka.

-Cekini su starosedeoci – došli iz Starog Sela.

-Pašići su iz Kunova – Vladičin Han.

Zanimanje stanovništva.

Zemlja sela Goleme Njive je slabo rodna ali je pogodna za vinogradarstvo i sa dosta pašnjaka. Od svog postanka meštani ovog sela nisu sa svojih imanja mogli dovoljno da da uberu dovoljno hrane za sopstvenu ishranu, pa su trampom, davavši drva za ogrev, grožđe, voće, rakiju i vino dobavljani nedostajuće količine hrane

Meštani se bave ciglatstvom i zidarstvom. Ima poprilično svojih stanovnika na radu u inostranstvu.

IZVOR: Prema knjizi Jovana V. Jovanovića „Leskovačko Polje i Babička Gora“ nastaloj na osnovu prikupljenih podataka 1977. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.