Poreklo prezimena, selo Brejanovce (Leskovac)

11. februar 2017.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Brejanovce, Grad Leskovac – Jablanički okrug. Prema knjizi Jovana V. Jovanovića „Leskovačko Polje i Babička Gora“ nastaloj na osnovu prikupljenih podataka 1977. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Brejanovce se nalazi u aluvijalnoj ravni Južne Morave, u centru Leskovačkog Polja, na obema obalama davno napuštenog korita reke Jablanice. Udaljeno je od Leskovca  oko 11 km ka severu a severozapadno od njega se nalazi selo Pečenjevce. Između ova dva sela prolaze dve magistralne saobraćajnice; železnička pruga i autoput Beograd-Solun.

Tip sela.

Brejanovce spada u sela zbijenog tipa mada kuće nisu zgusnute kao kod ostalih sela ove oblasti.

Vode.

Nekada je kroz selo, pod uslovom da je tada postojalo, proticala reka Jablanica mada je verovatnije da je selo nastalo pošto je Jablanica napustila svoje staro korito. Kroz selo ne prolazi ni jedna tekućica ali se selo nalazi između dve reke, Jablanice i Južne Morave. Zahvaljujući ovome, izdan je plitka i bunari se lako kopaju kako za potrebe domaćistva tako i za zalivanja bašti ovoga sela.

Zemlja.

Atar sela Brejanovca spada po veličini u najmanja sela u celoj oblasti. Iznosi svega 195 hektara od čega su oranice i bašte na 154, voćnjaci 5, pašnjaci 19 i neplodno 17 hektara. U ovom selu nema vinograda, livada i šume.

Zemlja nosi ove nazive: Zeleni Vir ili Donje Polje, Pržina, Davin Vir, Selište, Marinkovica ili Bučalo, Paraspur, Trševina, Bresje ili Novačka Anica, Pertatsko, Kovanl’k i Zeleni Vir ili Nemanovica.

Prošlost sela.

Brejanovce je bilo gospodarsko selo i kao da je imalo više gospodara. Tu je pre svega Pašaga, velika feudalna porodica Pašagića. Drugi gospodar, po kazivanju meštana, bio je Turčin Naman dok je Jašar, koji je u Brejanovcu imao direktnu svojinu nad zemljištem i koja danas nosi njegovo ime – Jašarevica.

Poreklo stanovništva.

Po oslobođenju od Turaka Brejanovce je imalo 23 domaćinstva, 1953. godine broj domaćinstava je porastao na 97 a kod popisa 1971. godine ono brojalo 115 kuća.

U jesen 1977. godine u selu su živeli ovi rodovi:

Rodovi nepoznatog porekla:

-Šišakovi, Kulčanci-Lazini, Belčićevi, Mrckini, Čorolejci, Čaravci i Budžurkovi srodnici Belčića.

Ostali rodovi:

-Crnočeširkovi su poreklom iz okoline Vlasotinaca.

-Nerenci-Mitići su poreklom iz Kruševice kod Vlasotinaca.

-Pavlovci su iz Razgojnog Čifluka.

-Vučazi su poreklom iz Vučja.

-Dakinci su iz Samokovoa.

-Medveđci su doseljeni iz Medveđe.

-Beločeširci (Stankovići) su iz Šopluka.

-Pobožanci, srodni Vučazima su iz Vučja.

-Mitići drugi su iz Razgojne.

-Veličković Milenko je iz Razgojnskog Čifluka.

Zanimanje stanovnika.

-Osnovno zanimanje stanovnika ovog sela je poljoprivreda. Sveju sve useve. Dobri su baštovani i gaje papriku i kupus. Osobito kvalitetno uzgajaju krompir u većim količinama za prodaju kao i industrijsku papriku. Takođe proizvode pasulj izvanrednog kvaliteta. Svaka kuća ima par krava. Svinje takođe gaje. Postoji jedna dobar pčelar i proizvođač meda i voska (Jevtimije – Timča Stojanović iz roda Vučazi).

IZVOR: Prema knjizi Jovana V. Jovanovića „Leskovačko Polje i Babička Gora“ nastaloj na osnovu prikupljenih podataka 1977. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.