Poreklo prezimena Krulj

6. februar 2017.

komentara: 2

KRULJ (p), u Vođenima, Ćukovcu i Kapavici, Pocrnju i Rankovcima (Ljubinje), Mostaru i Stocu. U Kapavicu su doselili iz Riđana kod Nikšića. Prethodno su živjeli u Miriliovićima (Bileća), a odatle prešli na Kapavicu. U Vođenima su “od onih iz Ćukovaca”. Doselili su oko 1840. godine. Slave Jovanjdan. (izvor Risto Milićević “Hercegovačka prezimena”)

Prezime je najverovatnije nastalo od prideva kruljav – u značenju hrom, sakat.

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (2)

Odgovorite

2 komentara

  1. Dejan Kocić

    Poštovani, već drugi put Vam se obraćam. Interesuje me sve o poreklu prezimena Kocić. Prezime je rasprostranjeno u Jablaničkom okrugu, na Kosovu i Metohiji u reone Gornje Morave, opštine Vitina, Gnjilane i Uroševac, gde se prezime pominje u selima Gatnje i Muhadžer Talinivac kao jedina srpska prezimena, još 1830 godine, što sam pročitao na Vašem portalu. Unapred zahvalan

  2. Vojislav Ananić

    KRULJ (p), u Vođenima, Ćukovcu i Kapavici (Ljubinje), Pocrnju i Rakovcima (Stolac), Mostaru i Ljubinju. U Kapavicu su doselili iz Riđana kod Nikšića. Prethodno su živjeli u Miriliovićima (Bileća), a odatle prešli na Kapavicu. U Vođenima su “od onih iz Ćukovaca”. Doselili su oko 1840. godine. Slave Jovanjdan (59:277,289). Nekada su živjeli u Zavali i Veličaniina (Popovo). Iz Veličana je “jedna grana” odselila u Mostar, a druga, veća, u Pocrnje i Rakovce. Uspomena na njih je “u imenu omeđine Kruljevina”. Krulji iz Zavale (doseljeni iz Vođena) odselili su poslije Prvog svjetskog rata u Banat (84:150.177). U Ljubinje su doselili iz “Rankovaca, Vitonja i Ćukovaca”. Ima ih i u Gornjem Hrasnu. Slave Jovanjdan (155:504).

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.