Poreklo prezimena, selo Bogojevce (Leskovac)

5. februar 2017.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Bogojevce, Grad Leskovac – Jablanički okrug. Prema knjizi Jovana V. Jovanovića „Leskovačko Polje i Babička Gora“ nastaloj na osnovu prikupljenih podataka 1977. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Bogojevce se nalazi na obema stranama reke Veternice, blizu njenog ušća u Južnu Moravu. Od Leskovca je udaljeno oko 6 km u pravcu severoistoka.

Tip sela.

U sredini sela je veliki prazan prostor a selo je zbijenog tipa, deli se, počev od Leskovca, na Gornju Mahalu, Srednju Mahalu i Donju Mahalu. Deo sela na levoj obali Veternice zovu Abisinija i zaseljena je u novije vreme.

Ime sela.

Verovatno je selo dobilo ime po nekom Bogoju koji se, moguće je, ovde prvi zaselio. Možda je dobilo ime i po vlastelinuu kome je pripadalo ovo selo.

Vode.

Kroz Bogojevac protiče reka Veternica a nedaleko od ovog sela je i Južna Morava. Tako se Bogojevce našlo na obema obalama dveju najvažnijih reka Leskovačke Kotline koje su zasule njegovo polje plodnim nanosom zemlje i stvorile plitku izdan, važan uslov za zemljoradnju i povrtarstvo. U ataru ovog sela nema izvora i kladenaca ali se lako kopaju bunari i dolazi do vode za ljude, stoku i zalivanje poljoprivrednih kultura, naročito paprike.

Zemlje.

Atar sela Bogojevaca prosstran je ukupno 735 hektara, od čega na oranice i bašte otpada 533, voćnjake 16, vinograde 2, pašnjake 74 i na neplodno zemljište 110 hektara.

Zemlja-potesi nose ove nazive: Gornje Polje, Stare Bače, Mečkarka, Leštar ili Selište, Livade, Banura, Pržine, Mali Prud, Veliki Prud, Paraspur, Poljana, Kovanluk i Čivlačište.

Postanak sela.

Bogojevce spada u ona mnogobrojna srpska sela koja su nastala u doba stare srpske države, možda još u vreme kada je ove krajeve pripojio Raškoj Stevan Nemanja. Neki Bogoje se pominje u aktu kralja Milutina iz 1308. godine.

Selo Bogojevce pominje se u turskim izvorima i to; u popisu izvršenom za vreme vladara Mehmeda II kao timar nekog Hamzine u vremeni od 1477. do 1453. godine; zatim u tefteru od 1516. godine, opet kao timarsko selo.

Poreklo stanovništva.

Bogojevcce je odmah posle oslobođenja od Turaka imalo 88 domaćinstava i bilo je sedište bogojevske opštine. Po popisu iz 1953 imalo je 259 domaćinstava sa 1531 stanovnika a 1971. godine na popisu je utvrđeno da selo ima 336 domaćinstava i 1256 stanovništva.

Godine 1977. u selu su postojali ovi rodovi:

-Zoljkini su verovatno iz sela Zoljeva.

-Kurtini su nepoznatog porekla.

Jovan „Babejić“ je iz Crne Trave, zidar, sada se bavi zemljoradnjom.

-Makedonci su poreklom iz Lokošnice, pa su bili naseljeni u Makedniji i oduda vratili u Bogojevce.

-Šabani su nepoznatog porekla.

-Tirčini su nepoznatog porekla.

-Trojančini su nepoznatog porekla.

-Trampdžije su poreklom iz Drćevca.

-Crnatovčani su poreklom iz Crnatovca

-Nisići su nepoznatog porekla.

-Krstić Vlada je iz Vinaraca,

-Zajini-Jankovići su nepoznatog porekla.

-Dačini su iz Navalina.

-Mitrović Božidar je iz Priboja.

-Osmanovići Cigani-Romi su nepoznatog porekla.

-Ibriševići su doseljeni iz okoline Lebana.

-Neša N. je nepoznatog porekla.

Starosedeoci su:

-Cvilini-Pešići, Živkovići, Mecini, Rajkovići, Miloševi-Mesečarovi, Đorđijinski, Baba-Đikini, Klincini, Tilinci, Mitkini, Kočanovi, Veličkovci, Šajtanci, Savinski, Džalini, Moljini, Tilinci, Deda Jovini, Tošići, Kičarci-Dudukarovi, Globčini, Deda Jankovi, Nisići, Urošajci, Kušini, Kondini, Cvrculjci, Stojkovci, Kvrkljini, Karakacini, Paprikarovi, Zeljarci, Džadžini, Kolarovi, Srdini, Džukini, Krljini, Grkovi, Dinčini, Sikini, Gušterovi, Kačunovi, Štikljini, Rajkovi, Čorbini, Đušini, Paljkini, Čočkini i Kopini.

Zanimanje stanovnika.

Zemljoradnja je osnovno zanimanje Bogojevčana. Na oranicama svog atara uzgajaju sve vrste useva: kukuruz,  pšenicu i dr. Proizvode krompir za tržište. Poznati su proizvođači kupusa, paprike.

Od stoke imaju krave za mleko i mlečne proizvode. Ima i nešto ovaca.

Bogojevčani odlaze kao „gastarbajteri“ iz naše zemlje. U Leskovcu ih ima nekoliko desetina kao idustrijskih radnika.

IZVOR: Prema knjizi Jovana V. Jovanovića „Leskovačko Polje i Babička Gora“ nastaloj na osnovu prikupljenih podataka 1977. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.